Odmazda za napad dronovima: SAD bombardovale položaje proiranskih grupa u Iraku i Siriji

Svetske vesti - Ponedeljak 28.06.2021 - 13:15

Američko ratno vazduhoplovstvo izvelo je u nedelju, 27. juna vazdušne napade na objekte proiranskih grupa u pograničnom delu Iraka i Sirije, navodi se u pismenom saopštenju portparola Pentagona Džona Kirbija.

FOTO: EPA FOTO: EPA
- Po nalogu američkog predsednika DŽoa Bajdena američke Oružane snage večeras su nanele odbrambene precizne vazdušne napade na objekte koje koriste oružane grupe, koje podržava Iran, u pograničnom delu Iraka i Sirije - istakao je Kirbi.
 
Prema njegovom saopštenju, ciljevi su izabrani, jer ih koriste oružane grupe koje podržava Iran, a koje bespilotnim letelicama napadaju američke vojnike i objekte u Iraku“.
 
 - Američki napadi su bili usmereni na operativne objekte i skladišta oružja na dve lokacije u Siriji i na jednoj u Iraku, koje se nalaze u blizini granice između tih zemalja. Nekoliko oružanih grupa koje podržava Iran, uključujući Hezbolah i Kataib Sajid al Šuhada, koristile su te objekte - objašnjava se u saopštenju.
 
Kirbi smatra da je Bajden, koji je naložio da se izvedu vazdušni napadi, "asno dao do znanja da će delovati u cilju zaštite američkih vojnika".
 
 - S obzirom na seriju napada oružanih grupa koje podržava Iran, usmerenih na interese SAD u Iraku, predsednik je naložio dalje vojne akcije za suzbijanje i obuzdavanje takvih napada... SAD su preduzele neophodne, odgovarajuće i namerne akcijem, usmerene  na ograničavanje rizika od eskalacije, ali i kako bi poslale jasan i nedvosmislen signal u cilju obuzdavanja - dodaje se u saopštenju.
 
Osim toga, iz Pentagona su saopštili da je američka strana "delovala u skladu sa svojim pravom na samoodbranu", kako bi eliminisala pretnje.
 
Ističe se da su napadi „u odgovarajućoj meri ograničeni po razmerama“.
 
Kako navodi sirijska državna televizija "Ihbarija" u vazdušnom napadu je navodno poginulo jedno dete, a još tri osobe su ranjene. Predstavnica Pentagona DŽesika Maknalti nije imala komentare povodom tog saopštenja.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: