Okružni sud privremeno blokirao zabranu abortusa u Teksasu

Svetske vesti - Četvrtak 07.10.2021 - 12:35

VAŠINGTON - Američki savezni sud privremeno je blokirao gotovo potpunu zabranu abortusa u Teksasu, na osnovu tužbe koju je podnela administracija predsednika Džozefa Bajdena, a nakon što je američki Vrhovni sud dopustio da zakon stupi na snagu.

FOTO: Thinkstock FOTO: Thinkstock
Presuda okružnog sudije Roberta Pitmana u Ostinu sprečava saveznu državu Teksas da sprovodi zakon koji su predložili i usvojili republikanski poslanici u Teksasu, sve dok traje parnica kojom administracija Bajdena osporava njegovu zakonitost, prenosi BBC.
 
Zakon zabranjuje ženama da abortiraju nakon šest nedelja trudnoće, a ceo slučaj je deo velike pravne bitke oko pristupa abortusu u SAD, za koji brojne savezne države sprovode ograničenja.
 
Ovo je prvi pravni neuspeh za Teksas od primene zakona, a očekuje se da će se državni zvaničnici žaliti na presudu sudije Pitmana.
 
Američki Vrhovni sud je u septembru većinom glasova odbio da blokira zabranu pobačaja nakon šeste nedelje trudnoće u Teksasu, a Bajdenova administracija preduzela je druge pravne mere, pa je Ministarstvo pravde tužilo saveznu državu Teksas u nastojanju da blokira sprovođenje zakona koji gotovo u potpunosti zabranjuje pobačaj u toj državi.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: