Orban izgubio bitku sa EU: Sud odlučio – Mađarska je prekršila zakon

Svetske vesti - Utorak 16.11.2021 - 11:26

Kontroverzni potez Mađarske da "kriminalizuje" podršku onima koji traže azil krši zakon EU, presudio je Evropski sud pravde u Luksemburgu.

FOTO: Reuters FOTO: Reuters
Izvršna vlast Evropske unije odlučila je da izvede Mađarsku pred sud zbog zakona koji smatra zločinom pomaganje tražiocima azila, što je poslednja u nizu bitaka između Brisela i Budimpešte oko migracija, ljudskih prava i demokratije.
 
Komisija je podnela tužbu protiv Mađarske najvišem sudu bloka – Evropskom sudu pravde u Luksemburgu.
 
Orbanova vlada nazvala ga je zakonom „Stop Sorošu“, što se odnosi na američkog milijardera Džordža Soroša, rođenog u Mađarskoj, čije je promovisanje liberalnih i otvorenih društava u suprotnosti sa nacionalističkim stavom Budimpešte.
 
„Mađarsko zakonodavstvo ograničava pravo podnosilaca zahteva za azil da komuniciraju sa relevantnim nacionalnim, međunarodnim i nevladinim organizacijama i da im pomognu tako što kriminalizuju podršku zahtevima za azil“, saopštila je Komisija.
 
„Dodatni razlozi za neprihvatljivost zahteva za azil ograničavaju pravo na azil na način koji nije kompatibilan sa pravom EU ili međunarodnim pravom.”
 
Sudski spor bi mogao da dovede do velikih novčanih kazni za Mađarsku, gde je EU uzaludno pokušavala da spreči premijera Viktora Orbana da pooštri ograničenja za medije, akademike i kritične nevladine grupe poslednjih godina.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: