Osmi dan napada na Ukrajinu: Ruske snage zauzele Herson, čeka se nastavak pregovora

Svetske vesti - Četvrtak 03.03.2022 - 12:37

Osmog dana od početka Ruske ageresije na Ukrajinu biće nastavljena druga runda pregovora na mestu nedaleko od poljske granice, a na dnevnom redu će biti prekid vatre.

FOTO: EPA-EFE FOTO: EPA-EFE
Nova runda pregovora Rusije i Ukrajine trebalo bi da bude održana dana, piše Kijev independent. Kako je naveo Vladimir Medinski, pomoćnik ruskog predsednika Vladimira Putina, „druga runda pregovora biće održana 3.marta u Belorusiji, blizu poljske granice“.
 
Grad Herson na jugu Ukrajine de fakto kontrolišu ruski osvajači od 2. marta, piše Kijev independent. Gradonačelnik Igor Koljkajev je rekao da je pregovarao sa ruskim snagama o nekoliko uslova, ne bi li se, naveo je, “ukrajinska zastava nastavila vijoriti iznad nas“:
 
1. Strogi policijski čas od 20 časova. do 6 časova ujutru
2.  Automobilima je dozvoljeno da se voze samo po danu.
3.  U grad mogu ući samo automobili koji nose neophodne zalihe kao što su hrana i lekovi.
4.  Građani mogu da šetaju sami ili u grupama od dve osobe. Moraju da zaustave kada je potrebno. Ne smeju da se suprotstave ruskim snagama.
 
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio poruku Rusiji: Naučite reč „reparacija“. U najnovijem video obraćanju,  Zelenski je rekao da će Rusija nadoknaditi Ukrajini svu štetu koju je pretrpela tokom brutalnog rata Moskve. „Obnovićemo svaku kuću, svaku ulicu, svaki grad“. Dodao je i da su ruski raketni i bombaški udari na ukrajinske gradove priznanje „da nisu uspeli da postignu ništa značajno, sve linije naše odbrane su očuvane, neprijatelj nema uspeha ni na jednom od strateških pravaca“. Mnogo puta su želeli da nas unište, istakao je, ali „nisu mogli“. „Ako neko misli da su Ukrajinci uplašeni ili slomljeni – ne zna ništa o Ukrajini. I nema šta da radi u Ukrajini“, poručio je Zelenski.
 
Ukrajinske oružane snage saopštile su da su ubile majora generala Andrej Suhoveckija, komandanta specijalnih snaga i zamenik načelnika 41. armije u Novosibirsku, što je potvrdio i portparol ruskog saveza padobranaca. Ubistvo Suhoveckija moglo bi da bude veliki demotivator za Rusiju, ocenio je Hristo Grozev, istraživač britanske mreže Belingket na Tviteru.
 
Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume, pozvao je sve zaposlene na budžetu da podnesu ostavke ukoliko ne podržavaju „specijalnu rusku operaciju“ u Ukrajini, prenose ruski mediji. Ne mogu, kazao je, dobijati platu iz budžeta, a ne podržavati državne odluke i „činiti sve da država ne postoji“.  Takve kolaboracioniste, kazao je, koji su izdali svoj narod, država će prezirati.
 
Danas je sastanak Stalnog saveta OEBS-a u Beču. Kako prenose mediji, Rusija je predložila da se u uvrsti i tačka za diskusiju pod nazivom „o zločinima Ukrajine protiv civilnog stanovništva i neprihvatljivoj reakciji zapadnih zemalja na specijalnu vojnu operaciju“.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: