Osumnjičena da je poslala otrovni paket Trampu pokušala da ode u Kanadu pa uhapšena

Svetske vesti - Ponedeljak 21.09.2020 - 11:54

Američka policija uhapsila je ženu osumnjičenu da je poslala pismo sa smrtonosnim otrovom ricinom adresirano na Belu kuću, saopštile su vlasti.

Uhapšena žena je kanadska državljanka FOTO: Thinkstock Uhapšena žena je kanadska državljanka FOTO: Thinkstock
Kako su preneli mediji, žena je uhapšena kada je pokušala da pređe u Kanadu na graničnom prelazu u saveznoj državi Njujork.
 
Kancelarija FBI u Vašingtonu sapštila je da je "uhapšena osoba koja je navodno odgovorna za slanje sumnivog pisma", prenosi Rojters. U saopštenju se dodaje da je istraga u toku.
 
Izvor iz službi bezbednosti koji je želeo da ostane anoniman rekao je britanskoj agenciji da je uhapšena žena kanadska državljanka.
 
Kraljevska kanadska konjička policija (RCMP) saopštila je u subotu da je dobila zahtev od FBI za asistenciju u istrazi i da izgleda da je pismo poslato iz Kanade.
 
Pismo je u subotu presretnuto u poslednjem vladinom eksternom centru za prijem pošiljki, čime je sprečeno da dospe u Belu kuću.
 
Slična pisma poslata su i organima krivičnog gonjenja u Teksasu, uključujući i jedan zatvor i šerifovu kancelariju.
 
Združena radna grupa za borbu protiv terorizma u Vašingtonu pokrenula je istragu uz pomoć njujorške policije i Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP).
 
Istražitelji su saopštili da nije utvrđena veza između otrovnog pisma i međunarodnih terorističkih organizacija, ne otkrivajući dokaze. Ricin se prirodno nalazi u ricinusovom zrnu, ali se posebnim postupkom pretvara u biološko oružje. Ricin može izazvati smrt u roku od 36 do 72 sata od izlaganja količinine većoj od glave čiode. Ne postoji poznati protivotrov.
 
U prošlosti su zabeleženi brojni incidenati koji uključuju koverte sa ricinom poslate američkim zvaničnicima.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: