Papa pristao na sastanak sa preživelim starosedeocima Kanade zlostavljanim u katoličkim internatima

Svetske vesti - Četvrtak 01.07.2021 - 11:17

Papa Franja pristao je da se u decembru sastane sa preživelim starosedeocima Kanade koji su zlostavljani u ozloglašenim katoličkim internatima usred poziva da se izvini zbog uloge Katoličke crkve u zlostavljanju i smrti hiljada dece.

FOTO: Reuters FOTO: Reuters
Kanadska konferencija katoličkih biskupa saopštila je juče da je Franja pozvao delegacije u Vatikan i da će se od 17. do 20. decembra sastati sa predstavnicima tri grupe domorodačkih naroda, Prvim narodom, Metisima i Inuitima.
 
Vatikan nije danas potvrdio da će se sastanak održati ali je portal Svete stolice izvestio o saopštenju biskupa.
 
Poslednjih nedelja istražitelji su radarom pronašli stotine neobeleženih grobnica na lokacijama nekadašnjih rezidencijalnih škola za starosedelačku decu.
 
Posle otkrivenih više od 600 grobova na mestu jedne škole i posmrtnih ostataka 215 dece kanadska javnost i premijer Džastin Trudo zatražili su papino izvinjenje.
 
Papa Franja je početkom juna izrazio bol zbog otkrića posmrtnih ostataka dece i pozvao je verske i političke zvaničnike da „rasvetle taj tužni dogadjaj“ ali nije ponudio izvinjenje.
 
U Kanadi je od 19. veka do 1970-ih godina više od 150.000 dece starosedelaca prisilno slanoo u rezidencijalne škole koje su bile pod upravom crkava, a osnovane su s ciljem prisilne asimilacije u kanadsko društvo.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: