Petina čovečanstva može da osiromaši zbog rata u Ukrajini

Svetske vesti - Ponedeljak 18.04.2022 - 12:21

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da bi ukrajinska kriza mogla da gurne više od jedne petine čovečanstva, odnosno do 1,7 milijardi ljudi, u siromaštvo i glad.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
"Svi vidimo tragediju koja se odvija u Ukrajini. Ali izvan njenih granica, rat je započeo tihi napad na svet u razvoju. Kriza bi mogla da gurne do 1,7 milijardi ljudi, odnosno više od petine čovečanstva, u siromaštvo i glad u razmerama koje nisu viđene nekoliko decenija", rekao je Gutereš za češki portal Seznam Zpravi.
 
Podsetio je da Ukrajina i Ruska Federacija učestvuju sa 30 odsto u svetskoj proizvodnji pšenice i ječma, sa petinom u proizvodnji kukuruza i više od polovine suncokretovog ulja, prenosi RIA Novosti.
 
"Žito iz te dve zemlje hrani najsiromašnije i najugroženije ljude na svetu. Oni čine više od trećine pšenice uvezene u 45 najnerazvijenih zemalja", poručio je generalni sekretar UN.
 
Naglasio je da rat onemogućava poljoprivrednike da žanju, dovodi do zatvaranja luka, blokira izvoz žitarica, narušava lance snabdevanja i dovodi do vrtoglavog rasta cena.
 
"Da bi se popravila situacija sa hranom, UN pozivaju sve države da zadrže otvorena tržišta, izbegnu gomilanje zaliha, neopravdana i prekomerna ograničenja izvoza i obezbede rezerve zemljama koje su u najvećem riziku od gladi", rekao je Gutereš.
 
Prema njegovom mišljenju, u oblasti finansija, G20 i međunarodne finansijske institucije trebalo bi da pređu u vanredni režim.
 
"Ovo bi trebalo da bude prvi korak ka dubokim reformama našeg nepravednog globalnog finansijskog sistema koji bogate čini bogatijima, a siromašne siromašnijim. Socijalna zaštita će biti od suštinskog značaja za podršku porodicama kroz ovu krizu", istakao je Gutereš.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: