Pjongjang POGUBIO PET FUNKCIONERA zbog propalih pregovora?

Svetske vesti - Petak 31.05.2019 - 14:12

Severna Koreja pogubila je visokog funkcionera koji je bio zadužen za nuklearne pregovore sa SAD Kim Hjok Čola i još četvoricu funkcionera zbog neuspelog samita u Hanoju sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, objavili su danas južnokorejski mediji.

Okomio se i na sestru? FOTO: AP Okomio se i na sestru? FOTO: AP
On je pogubljen u martu na aerodromu Mirim u Pjongjangu zajedno sa još četvoricom predstavnika Ministarstva spoljnih poslova pošto su optuženi da su špijunirali za SAD, piše južnokorejski "Čosun ilbo" pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi Rojters.
 
List prenosi i da je desna ruka severnokorejskog lidera Kim Džong Una bio pre samita u Hanoju poslat u radni i reedukativni kamp blizu granice sa Kinom.
 
Portparolka južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje odbila je da komentariše navode medija navodeći da je "neprimereno komentarisati vesti koje bi prvo trebalo da se provere".
 
- Za sada ništa ne možemo da potvrdimo. Pratimo situaciju, ali mislim da je važno da shvatimo koliko informacija u tekstu je potvrđeno - rekla je ona.
 
Kim Džong Unova lična prevoditeljka Šin Hje Jong, koja je s njim bila u Hanoju, takođe je završila u radnom logoru za političke zatvorenike, a njena je krivica "podrivanje autoriteta Kim Džong Una počinjenjem krucijalne greške prilikom prevođenja, piše južnokorejski "Čosun Ilbo".
 
Severnokorejski lider je navodno nezadovoljan i ulogom vlastite sestre Kim Jo Džong, koja je u Hanoi sa njim doputovala kao lična asistentkinja. Ona do daljeg ne obavlja nikakve značajne dužnosti, ali zasad nema informacija da li se toliko otuđila od brata da bi joj i život mogao biti ugrožen. Nju se dosad smatralo Kimovom sivom eminencijom koja vuče mnoge konce u režimu.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: