Počela vakcinacija protiv korone, "Epidemija u SAD je nemilosrdna"; Nemačka pooštrava mere?

Svetske vesti - Utorak 08.12.2020 - 10:44

Velika Britanija je prva zapadna zemlja koja je počela s vakcinacijom svog stanovništva protiv zaraze novim koronavirusom - i to vakcinom koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek. Devedesetogodišnja žena iz Severne Irske je prva osoba na svetu koja je primila navedenu vakcinu, javlja BBC.

Britanka koja je prva na svetu primila vakcinu FOTO: AP Britanka koja je prva na svetu primila vakcinu FOTO: AP
Margaret Kenan je istakla da je privilegovana jer je u Univerzitetskoj bolnici u Koventriju prva dobila vakcinu.
 
Britanija je od Fajzera naručila 40 miliona doza vakcine, dovoljno za manje od trećine stanovništva koje broji 67 miliona, s obzirom na to da je potrebno vakcinu dobiti u dva navrata kako bi osoba stekla imunitet.
 
"Pobedićemo zajedno"
 
Britanski premijer Boris Džonson pozdravio je danas početak programa vakcinacije protiv koronavirusa i zahvalio zdravstvenim radnicima, naučnicima i osobama koje su dobrovoljno učestvovale u testiranju.
 
"Pobedićemo ovo zajedno", poručio je Džonson.
 
"Epidemija u SAD je nemilosrdna"
 
Svetska zdravstvena organizacija ocenila je da je epidemiološka situacija u SAD šokantna, imajući u vidu stanje u kojem se nalazi zdravstveni sistem.
 
Direktor odeljenja za vanredne situacija pri SZO Majk Rajan ukazao je da je trećina obolelih u svetu u SAD.
 
"Epidemija u SAD je nemilosrdna, svuda je raširena. Iskreno rečeno, šokantan je podatak da svakog minuta u Americi umiru jedna ili dve osobe, a govorimo o zemlji sa jakim zdravstvenim sistemom i neviđenim tehnološkim kapacitetima", rekao je Rajan, a prenosi Glas Amerike.
 
Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u ponedeljak je saopšteno da je u poslednja 24 sata u SAD evidentirano 174.387 novozaraženih koronavirusom i još 1.118 smrtnih ishoda. Ukupno je u SAD od početka pandemije obolelo 14.636.914 osoba, a preminula su 281.253 kovid pacijenta, preneo je Rojters.
 
"Možda ćemo pooštriti mere protiv korone"
 
Nemačka bi mogla da pooštri restriktivne mere protiv koronavirusa, kao deo već postojećeg lokdauna koji je započeo u novembru i nije zaustavio širenje virusa, rekao je ministar zdravlja Jens Špan. "Kratak i jasan pristup koji bi mogao da napravi razliku u odnosu na trenutnu situaciju je sigurno mnogo uspešniji", rekao je Špan za televiziju Feniks, prenosi Rojters.
 
U Nemačkoj je potvrđeno još 14.054 slučaja koronavirusa, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 1.197.709, pokazuju podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koh. U Nemačkoj su u prethodna 24 časa preminule 423 osobe, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva dostogao 19.342, pokazuju podaci, prenosi Rojters.
 
Izlečeni od korone imaju dugoročni imunitet
 
Jedna studija univerzitetske klinike u Insbruku pokazala je da izlečeni od koronavirusa imaju stabilan dugoročni imunitet i da ne treba da strahuju od nove infekcije ili mutacija. Učesnici u studiji, njih 29, bili su prosečne starosti od 44 godine i svi su u martu oboleli od Kovid19, objasnio je rukovodilac studije Florian Dajzenhamer.
 
Kod svih učesnika, kako je rekao agenciji APA, otkrivena su antitela i nakon šest meseci za imunitet potrebna neutrališuća antitela, što govori o konstantnom, stabilnom dugoročnom imunitetu.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: