Posle uspešne premijere srušio se borbeni avion F-35

Svetske vesti - Subota 29.09.2018 - 11:54

Američka vojska pretrpela je prvo rušenje izuzetno skupog borbenog aviona iz programa F-35, vrednog oko 100 miliona dolara, samo dan nakon što je objavljena vest da je verzija tog aviona koju su koristili marinci imala prvo borbeno dejstvo po talibanskim metama u Avganistanu.

Američki borbeni avion F-35 FOTO: EPA/ilustracija Američki borbeni avion F-35 FOTO: EPA/ilustracija
Bi-Bi-Si prenosi saopštenje američkih marinaca da se avion F-35B srušio u saveznoj državi Južna Karolina, da je pilot uspeo da se katapultira i prođe bez povreda. U saopštenju je navedeno da je istraga o uzroku pada u toku.
 
Navodi se da je program aviona F-35 najveći i najskuplji program naoružanja ove vrste na svetu i da je projektovano da bi američka kompanija "Lokid Martin" mogla da proda više od 3.000 ovih letelica.
 
Bi-Bi-Si podseća da je program kritikovan kako zbog cene i kašnjenja u isporuci, tako zbog i efikasnosti u borbi.
 
Rojters je objavio da je novi ugovor koji je Pentagon juče potpisao za nabavku rekordnog broja od 141 borbenog aviona F-35, pri čemu je pređašnja cena od oko 100 miliona smanjena na 89,2 miliona dolara po letelici.
 
"Lokid Martin" pravi ove avione u tri varijante, pri čemu oznaka A znači da ima konvencionalno poletanje, oznaka B je za skraćeno poletanje i vertikalno sletanje, a C za katapultiranje sa nosača aviona.
 
Si-En-En je juče preneo navode američkih vojnih zvaničnika da je borbeni avion F-35B u četvrtak prvi put upotrebljen u Avganistanu protiv fiksne talibanske mete.
 
"Tokom misije, F-35B izveo je napad kao vid podrške operacijama američkih trupa na kopnu i bio je uspešan", potvrdile su mornaričke snage SAD.
 
Si-En-En je naveo da ovaj avion favorizuje američki predsednik Donald Tramp, koji je nekoliko puta hvalio F-35 zbog sposobnosti da bude "nevidljiv".
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: