Potomci stradalih u Aušvicu strahuju od jačanja radikalne desnice

Svetske vesti - Ponedeljak 27.01.2020 - 12:31

Svet se danas seća žrtava Holokausta i odaje im poštu na 75. godišnjicu oslobođenja koncentracionog logora Aušvic.

Međunarodni je dan sećanja na žrtve Holokausta FOTO: Free Images Međunarodni je dan sećanja na žrtve Holokausta FOTO: Free Images
Međunarodni je dan sećanja na žrtve Holokausta jer je na današnji dan pre 75 godina Crvena armija oslobodila koncentracioni logor Aušvic, jedno od mesta najvećeg stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu. 
 
Danas će se tu okupiti svetski lideri kako bi odali počast stradalima.
 
Reporter RTS-a je razgovarao sa potomcima preživelih. Rekao je da oni dele zajednički strah od jačanja radikalne desnice.
 
Debora Liner, kćerka preživele logorašice, rekla je da je nedavno bilo mnogo napada na Jevreje.
 
"Ja sam iz Njujorka i jedan Jevrejin je upucan nedavno u Njujorku. Tako da smo malo zabrinuti. Imamo i obezbeđenje ispred sinagoga", navela je.
 
Kako kaže reporter RTS-a, u regionu nema porasta antisemitizma ali zabrinjava odnos prema Paviljonu broj 17 koji je Jugoslavija dobila na korišćenje kao muzej u Aušvicu.
 
Naime, Jugoslavija je tu imala postavku ali posle raspada zemlje, republike nisu nastavile da ulažu. Paviljon se sada rekonstruiše.
 
Austrija učestvuje u obnavljanju i jedan od ljudi koji se zauzeo da jugoslovenske zemlje zadrže to mesto je glavni poljski rabin Majkl Šudrih.
 
"Normalno je, u ljudskoj prirodi, da se bave politikom. Da se igraju politikom, da se bore jedni protiv drugih. Ali, 75 godina nakon oslobađanja Aušvica moramo da kažemo jasno: oko Aušvica ne sme biti politikanstva. Može se govoriti samo istina", rekao je Šudrih.
 
Danas će se u Aušvicu okupiti brojni svetski lideri.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: