Požar kod nuklearne elektrane Zaporožje ugašen; Rusi tvrde provokacija Ukrajine

Svetske vesti - Petak 04.03.2022 - 11:23

Ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje zauzele su ruske snage, objavile su danas regionalne vlasti Zaporožja, prenosi agencija Intefkas Ukrajina.

FOTO: EPA FOTO: EPA
"Operativno osoblje prati stanje blokova i obezbeđuje njihov rad u skladu sa bezbednosnim i tehnološkim procedurama", dodaje se u saopštenju ukrajinskih regionalnih vlasti.
 
Orlov: Granatiranje kod Zaporožja prestalo, situacija teška
 
Dmitro Orlov, gradonačelnik ukrajinskog grada Energodara, u čijoj se blizini nalazi nuklearka Zaporožje, izjavio je da je situacija u nukelarnoj elektrani i dalje teška, iako je granatiranje jutros prestalo.
 
Orlov je na Fejsbuku napisao da je situacija i dalje teška, ali da je požar u kompleksu nuklearke ugašen, prenosi Intefkas Ukrajina.
 
Naveo je da je Energodar noćas ostao bez grejanja zbog oštećenja toplovoda tokom granatiranja i sada se razmatra mogućnost ponovnog stavljanja u funkciju.
 
Ukrajinske vlasti ranije su saopštile da je ruska vojska noćas pucala na nuklearku iz teškog naoružanja i da je došlo do požara na zgradi centra za obuku. Navodi se da je gorela i zgrada laboratorije.
 
 
Interfaks Ukrajina navodi da trenutno, od šest blokova, u nuklearki radi samo jedan.
 
Nepromenjen nivo radijacije u Zaporožju nakon požara
 
Oprema i agregati u nuklearnoj elektrani Zaporožje su neoštećeni nakon noćašnjeg požara, a borbe u blizini su prestale, saopštila je ukrajinska Državna regulatorna uprava za nuklearnu energiju.
 
Navodi se da oštećenja na bloku 1 ne utiču na bezbednost, prenosi Ukrajinska pravda.
 
Trenutno nisu zabeležene promene u nivou radioaktivnosti.
 
Kako se navodi, nema žrtava ni povređenih, prenosi Interfaks.
 
Bajden i Zelenski o požaru u nuklearki Zaporožje
 
Predsednik SAD Džo Bajden razgovarao je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim kako bi dobio najnovije informacije o požaru u nuklearki Zaporožje u Ukrajini, saopštila je Bela kuća.
 
Bajden se pridružio Zelenskom u zahtevu da Rusija odmah prekine svoje vojne aktivnosti u toj oblasti i dozvoli vatrogascima i hitnim službama da pristupe mestu požara, navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.
 
 
Rusija tvrdi da je požar u Zaporožju provokacija Ukrajine
 
Rusko ministarstvo odbrane danas je za napad na nuklearnu elektranu u Zaporožju optužilo ukrajinske sabotere, nazivajući akciju "monstruoznom provokacijom".
 
Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je Kijev pokušao da izazove provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koji je, kako rusko ministarstvo tvrdi, 28. februara zauzela ruska vojska, prenela je agencija RIA Novosti.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: