Predstavnički dom opozvao Trampa, na redu je Senat

Svetske vesti - Četvrtak 14.01.2021 - 12:36

VAŠINGTON - Većina članova Predstavničkog doma američkog Kongresa glasala je za opoziv predsednika SAD Donalda Trampa, pa sada slede rasprava i glasanje u Senatu, koji donosi konačnu odluku.

Tramp ponovo snažno osudio nasilje, o opozivu - ni reč Tramp ponovo snažno osudio nasilje, o opozivu - ni reč
"Za" su glasala 232 od ukupno 435 zastupnika sa pravom glasa u donjem domu američkog Kongresa, dok je protiv bilo njih 197.
 
Među onima koji su dali svoj glas za Trampov opoziv bilo je i 10 poslanika Republikanske stranke, iz koje je predsednik.
 
U usvojenoj rezoluciji o opozivu navedena je samo jedna tačka optužbe, koja glasi "podsticanje na pobunu".
 
Jučerašnje glasanje naziva se istorijskim jer je Tramp prvi američki predsednik koji je dva puta opozivan u Predstavničkom domu, prenosi Vašington post.
 
Lideri republikanaca u Senatu razmatrali su da li da proceduru opoziva predsednika Donalda Trampa u gornjem domu Kongresa započnu već u petak ukoliko bi Predstavnički dom večeras odobrio opoziv i prosledio odluku Senatu u dalju proceduru, preneo je Rojtersa izjavu jednog neimenovanog senatora.
 
S obzirom na to da je redovna sednica Senata najavljena za naredni utorak, 19. januara, lider senatske većine, republikanac Mič Mekonel nagovestio je da je i on saglasan da se izglasa opoziv predsedniku, ali je ranije naglasio da ne može da pomera sednicu za petak, osim ukoliko svih 100 senatora ne pristane na takvu promenu.
 
Tramp ponovo snažno osudio nasilje, o opozivu - ni reč
 
Američki predsednik Donald Tramp, koji se u sredu oglasio posle izglasavanja opoziva u Predstavničkom domu Kongresa, ponovo je osudio prošlonedeljno nasilje na Kapitolu i kazao da će svi koji su učestvovali u neredima biti izvedeni pred lice pravde.
 
Tramp, čiji su nalozi blokirani na svim važnim društvenim mrežama, obratio se video porukom putem Tviter profila Bele kuće, i ni jednom rečju nije spomenuo odluku Predstavničkog doma o opozivu.
 
"Želim da budem jasan: nedvosmisleno osudujem nasilje koje smo videli prošle nedelje", rekao je Tramp, ističući da je onakvo nasilje suprotno svemu u šta veruje.
 
"Nijedan moj istinski pristalica nikada ne bi mogao podržati političko nasilje. Nijedan moj pravi pristalica ne bi mogao da nepoštuje primenu zakona ili našu veliku američku zastavu", rekao je Tramp u petominutnom obraćanju.
 
"Ako radite nešto od ovih stvari, vi ne podržavate naš pokret, napadate ga i napadate našu zemlju. To ne možemo da tolerišemo", kazao je američki predsednik i pozvao na smirivanje tenzija.
 
"Nasilje treba da prestane", rekao je on, navodeći da je prošle godine bilo previše nasilja, nereda i kršenja zakona.
 
"Bez obzira da li ste desno ili levo, demokrata ili republikanac, nema opravdanja za nasilje. Nema izgovora. Nema izuzetaka. Amerika je država zakona. Oni koji su učestvovali u napadima prošle nedelje biće izvedeni pred lice pravde", istakao je američki predsednik.
 
Tramp je rekao da su ga tajne službe obavestile o tome da su mogući novi neredi u narednim danima.
 
Ponovio je da je izdao naredbu federalnim agentima da angažuju sve resurse da uspostave red i da je u Vašingtonu angažovana Nacionalna garda da obezbedi grad i osigura da prenos vlasti bude miran i bez incidenata.
 
On kaže da svaki Amerikanac ima pravo da se čuje njegov glas, ali da to mora učiniti s poštovanjem i u miru.
 
Na kraju obraćanja pozvao je na jedinstvo nacije.
 
"Moramo se fokusirati na napredovanje cele nacije, na isporuku čudesnih vakcina, na pobjedu nad pandemijom, na obnovu ekonomije, zaštitu nacionalne sigurnosti i vladavinu prava", zaključio je Tramp.
 
Predstavnički dom: Pelosi potpisala rešenje o opozivu Trampa
 
Nakon glasanja o opozivu predsednika SAD Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa, predsedavajuća donjeg doma Nensi Pelosi, demokrata iz Kalifornije, ponovila je da je predsednik opozvan zbog podsticanja na pobunu i ocenila da on predstavlja "prisutnu pretnju za naciju".
 
Pelosi je potom pred novinarima potpisati rešenje donjeg doma Kongresa o opozivu predsednika Trampa, koje će nakon toga biti poslato Senatu, u dalju proceduru.
 
Nakon što je potpisala dokument, Pelosijeva je bez reči i dodatnih komentara napustila salu za konferencije za novinare.
 
"Za" opoziv su glasala 232 poslanika u Predstavničkom domu, protiv 197, a četiri nije glasalo, potvrdio je CNN.
 
Ukupno sedam zastupnika u donjem domu Kongresa nema pravo glasa.
 
Mekonel: Opoziv neće početi pre Bajdenove inauguracije
 
Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel rekao je danas da opoziv Donalda Trampa u Senatu neće početi najranije do sledeće nedelje, čime je formalno odbio pozive demokrata da sazove sednicu Senata ove nedelje.
 
"Predstavnički dom je glasao da opozove predsednika. Međutim, proces opoziva u Senatu će početi na našoj redovnoj sednici (zakazanoj za sledeći utorak) nakon što primimo dopis iz Doma", rekao je Mekonel, a preneo list Hil.
 
On je dodao da "prosto, ne postoji šansa da dođe do "fer ili ozbiljnog procesa" pre nego što Džo Bajden ne položi zakletvu 20. januara.
 
"Ovo nije moja odluka, već činjenica. I izabrani predsednik je rekao da je njegova inauguracija najbrži putu za bilo koju promenu", dodao je Mekonel.
 
Redovna sednica Senata na kojoj može da počne debata o opozivu Trampa je zakazana za 19. januar, a prema memorandumu koji je pokazao Mekonel, Senat bi mogao da počne da razmatra opoziv Trampa najranije u 13 časova 20. januara, kada će Bajden već postati predsednik, ili 21. januara.
 
Za opoziv Trampa, osim Predstavničkog doma koji je sinoć izglasao smenu, potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji sačinjava 100 senatora, što znači da bi demokratama bilo potrebno 67 glasova "za".
 
Nijedan republikanski senator zasad nije otvoreno rekao da bi glasao za opoziv Trampa, međutim, ima republikanaca u Senatu koji su otvoreni za razgovor o impičmentu.
 
Impičment je moguć i kad Trampu istekne mandat, a ako demokrate, koje će u novom sazivu imati 50 senatora, pridobiju još 17 glasova iz redova republikanaca, taj opoziv bi značio da se Trampu zabranjuje da se više ikada bavi politikom ili da bude na čelu neke državne ustanove.
 
Kazne od 10.000 dolara za kongresmene ako izbegnu pretres
 
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da želi da uvede kazne do 10.000 dolara za poslanike koji budu odbili da prođu kroz skeniranje na oružje na ulazu u Dom, zbog nereda koji su nastali 6. januara kada su Trampove pristalice upale u Kongres.
 
Metalni detektori su postavljeni na ulazu u Dom u utorak uveče kada su kongresmeni raspravljali o opozivu Trampa zbog upada u Kapitol, nakon čega je stradalo pet osoba.
 
Nekoliko republikanaca je viđeno kako zaobilaze metalne detektore, dok su se drugi žalili zbog čega su postavljeni, preneo je Rojters.
 
Pelosi je najavila da kada se demokratska većina vrati u Dom nakon 21. januara, izglasaće mandatne kazne za kongresmene koji ne žele da poštuju pravila - 5.000 dolara za prvi prekršaj i 10.000 dolara za drugi prekršaj i taj iznos će im biti odbijen od plate.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: