Presuda u slučaju Ina-MOL: Sanaderu šest godina zatvora, Hernadiju dve

Svetske vesti - Ponedeljak 30.12.2019 - 12:42

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Žolt Hernadi proglašeni su krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL zbog čega je Sanader nepravosnažno osuđen na šest, a Hernadi na dve godine zatvora.

Sanader ugrozio državne interese primanjem mita FOTO: Damjan Tadic/Cropix Sanader ugrozio državne interese primanjem mita FOTO: Damjan Tadic/Cropix
Obrazlažući nepravosnažnu presudu, sudija zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je da se Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 miliona evra Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Pritom je iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje gasnog poslovanja i promena međudeoničarskog ugovora, utvrdila je sudija.
 
Nepravosnažna presuda u ponovljenom suđenju objavljena je pred praznom klupom za optuženike, jer je Hernadi nedostupan hrvatskom pravosuđu, dok je Sanader ostao u remetinečkom zatvoru.
 
Kako je nedavno podvrgnut operaciji koja prema mišljenju suda nije bila nužna, Sanader nije bio prisutan ni na završnim rečima u ovom slučaju. Uskok je tada zaključio da je Sanader ugrozio državne interese primanjem mita od Hernadija, dok je njihova odbrana, s druge strane, utvrdila da za osuđujuću presudu nema temelja.
 
Prema nepravosnažnoj presudi firma Roberta Ježića koji je priznao da je preko njega Sanaderu uplaćena polovina dogovorenog mita, državi treba vratiti pet miliona evra.
 
Ponovljeno suđenje u aferi Ina-MOL zatražio je Ustavni sud ukidajući prvu presudu Sanaderu. Hernadi tada još nije bio optužen, a mađarska je strana odbila niz zahteva za njegovim ispitivanjem, navodeći da je za iste optužbe već oslobođen u privatnoj parnici na mađarskom sudu.
 
Sanader je u prvom postupku pravosnažno osuđen na osam i po godina, a osim za primanje mita od Hernadija, tada mu se sudilo i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, odnosno primanje provizije od te banke koja je Hrvatskoj odobrila kredit u vreme rata. Na ponovljenom suđenju, osuđen je na dve i po godine, ali mu se u kaznu uračunalo vreme provedeno u pritvoru, pa više nije morao u zatvor.
 
Ali, nekada najmoćniji hrvatski političar u aprilu je zatvoren jer mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska, pa je i presudu u aferi Ina-MOL dočekao iza rešetaka.
 
Još uvek mu traje suđenje u aferi Fimi media, gde je takođe u prvom postupku nepravosnažno osuđen, ali je presudu na devet godina zatvora ukinuo Vrhovni sud.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: