Probudio se vulkan: Erupcija rušila stene, na ljude padalo kamenje od 1.000 stepeni

Svetske vesti - Ponedeljak 09.12.2019 - 13:57

Najmanje pet osoba je poginulo, a više ih je povređeno i nestalo u erupciji vulkana na novozelandskom Belom ostrvu, popularnom turističkom odredištu na kojem je u vreme erupcije bilo oko 50 ljudi.

Pet osoba preminulo od zadobijenih povreda FOTO: AP Pet osoba preminulo od zadobijenih povreda FOTO: AP
S ostrva su spasene 23 osobe. Pet ih je preminulo od zadobijenih povreda, a 18 se nalazi u bolnici. Još uvek se nestalima smatra više od 20 osoba.
 
Kada je vulkan eruptirao, ljudi koji su ostali u njegovoj blizini verovatno su iskusili oblake vruće pare, otrovne gasove i rušenje opasnih stena, piše CNN.
 
 
"Mogli su da oseti miris hemikalija"
 
Prema vulkanologu Džesiki Džonson sa Univerziteta u Engleskoj, navala otrovnih gasova bila je toliko jaka da su posetioci mogli da osete miris hemikalija.
 
"Iz vulkana, u čijem se krateru nalazi kiselo jezero, verovatno su izlazile vruće pare, a zbog erupcije su se rušile stene", dodala je Džonsonova.
 
 
Materijal temperature 1.000 stepeni Celzijusa
 
Prema novozelandskoj policiji, u trenutku erupcije na ostrvu se nalazilo oko 50 ljudi. Spasene su 23 osobe, a povređeni u najvećoj meri imaju problema s opekotinama.
 
Džonsonova smatra da je većina povreda nastala zbog sile same eksplozije, a manji deo su opekotina nastao je zbog vrele pare.
 
Derek Viman, geolog sa Univerziteta u Sidneju, veruje kako je vulkan prilikom erupcije izbacio materijal koji je bio na oko 1.000 stepeni Celzijusa.
 

Kurir, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: