Prva isporuka S-400 u roku od DESET DANA

Svetske vesti - Ponedeljak 01.07.2019 - 11:51

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će prva isporuka ruskog protivraketnog sistema S-400 biti obavljena u roku od deset dana, javili su lokalni mediji.

Erdogan: To sam otvoreno rekao i Trampu FOTO: Reuters Erdogan: To sam otvoreno rekao i Trampu FOTO: Reuters
- U roku od deset dana, možda i za sedam, prva isporuka sistema će stići. To sam otvoreno rekao i američkom predsjedniku Donaldu Trampu - rekao je Erdogan, prenosi list "Hurijet".
 
Amerika je Turskoj dala rok do 31. jula da odustane od kupovine sistema S-400 ili će se suočiti sa sankcijama i isključenjem iz programa borbenog aviona F-35. Turska je planirala da kupi F-35 i ima unosne ugovore za proizvodnju dijelova za taj avion.
 
Međutim, juče je Erdogan naveo da mu je Tramp rekao da neće biti sankcija zbog ruskog sistema.
 
Tramp je pri susretu sa Erdoganom na marginama Samita G20 u Osaki izrazio i saosećanje sa Erdoganom i optužio administraciju bivšeg američkog predsednika Baraka Obame jer je Ankari postavila uslove za kupovinu protivraketnog sistema "Patriot".
 
U saopštenju Bele kuće nakon sastanka Trampa i Erdogana, koji je trajao četrdesetak minuta, izražena je zabrinutost zbog dogovora o kupovini S-400 i "ohrabrena je Turska da sarađuje sa SAD u oblasti odbrane na način na koji će biti ojačan NATO".
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: