Pupovac: Važni izbori za Hrvatsku i Srbe u Hrvatskoj

Svetske vesti - Ponedeljak 23.12.2019 - 11:37

Pupovac je za naglasio da su predsednički izbori važni za Hrvatsku i za Srbe u Hrvatskoj, kao i za odnose između Hrvatske i zemalja regiona, uključujući Srbiju.

Važni izbori i za region FOTO: D. Ristić/OK Radi Važni izbori i za region FOTO: D. Ristić/OK Radi
On je dodao da je na predsedničkim izborima u Hrvatskoj većinu glasova osvojio je kandidat opozicione Socijaldemokratske partije Zoran Milanović, koji zagovara normalnost, toleranciju i poručuje da je rat završen i da treba graditi mir.
 
"Međuetnički odnosi od 2014. godine ne samo da ne beleže nikakav napredak već su prepuni tenzija, loših odnosa i loših osećaja", naglasio je Pupovac.
 
On je dodao da će se za 14 dana znati pobednik na izborima u Hrvatskoj, jer u drugi krug ušli Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović.
 
Naglašava da Milanović u prvom krugu nije osvojio većinu ne samo zahvaljujući porukama koje je slao, već i zbog toga što je desno biračko telo bilo podeljeno između Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore.
 
"U drugom krugu sve će zavisiti kako će se ponašati Milanović sa svojim porukama, koliko će uspeti da okupi ljude na programu toga što on naziva normalno stanje i normalna Hrvatska, koji će početi da gradi mir i odmaći se od rata i ratnih politika. Sa druge strane, zavisi i od toga koliko će Grabar Kitarović pokupiti birača Miroslava Škore", naglasio je on.
 
Upitan kako će se odraziti na zemlje Zapadnog Balkana to što će Hrvatska uskoro preuzeti predsedavanje EU, Pupovac kaže da Hrvatska do sada nije vodila neku posebno aktivnu politiku kada je posredi napredovanje zemalja Zapadnog Balkana prema EU, delimično zbog vlastitog unutrašnjeg političkog stanja, delimično zbog stanja unutar EU.
 
"Hrvatska jeste postavila zadatak da se za vreme njenog predsedavanja stvore mogućnosti da Severna Makedonija i Albanija otvore proces pregovaranja, ali i da se stvore pretpostavke za to i da drugi imaju nešto brži put nego što trenutno imaju", kaže Pupovac.
 
To zavisi, kako je rekao, i od samih odnosa unutar Hrvatske, odnosno bitke koja se vodi na dva fronta u toj zemlji, između onih koji žele radikalniji odnos prema zemljama regiona i onih koji žele normalniji odnos i koji žele evropskiju budućnost svih zemalja u regiji.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: