Putin: Američko testiranje rakete donosi nove pretnje Rusiji

Svetske vesti - Četvrtak 22.08.2019 - 13:46

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u Helsinkiju da je testiranje nove američke rakete, zabranjene donedavno važećim Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (Sporazum INF), donelo nove pretnje Rusiji i naveo da će Moskva odgovoriti na taj potez.

"Na pretnje ćemo prikladno reagovati“ FOTO: AP
Posle razgovora s finskim predsednikom Saulijem Ninistom, Putin je danas rekao da je testiranje ukazalo da je Vašington počeo rad na toj raketi znatno pre nego što je objavio da namerava da napusti Sporazum INF koji su SAD i SSSR potpisali 1987. godine.
 
„Amerikanci su testirali tu raketu previše brzo posle povlačenja iz Sporazuma INF. To nam daje jak razlog da verujemo da su rad na prilagođavanju rakete počeli mnogo pre nego što su počeli da traže izgovore za napuštanje sporazuma“, kazao je Putin.
 
Za Rusiju to znači „nastanak novih pretnji na koje ćemo prikladno reagovati“, naveo je Putin.
 
Putin je naveo da će Rusija takođe raditi na razvoju takvog oružja, ali je potvrdio da Moskva nigde neće razmeštati rakete ranije zabranjene Sporazumom INF ako SAD to prve ne učine.
 
SAD su u nedelju testirale verziju krstareće rakete „tomahavk“, prilagođenu za lansiranje sa zemlje, koja je precizno pogodila metu udaljenu više od 500 kilometara.
 
Sporazum INF koji je zabranjivao takve rakete prestao je da važi 2. avgusta kada su se i SAD i Rusija povukle iz njega. SAD su povlačenje objašnjavale tvrdeći da Rusija krši sporazum, što je Moskva negirala.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: