Putin: Opoziv Trampa zasniva se na potpuno izmišljenim optužbama

Svetske vesti - Četvrtak 19.12.2019 - 13:08

Postupak opoziva američkog predsednika Donalda Trampa zasnovan je na „potpuno izmišljenim optužbama“, ocenio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

"Novi povod – pritisak Trampa na Ukrajinu" FOTO: AFP
„Još mora (odluka o opozivu) da prodje Senat, gde su republikanci u većini. Malo je verovatno da će želeti da sklone sa vlasti predstavnika svoje stranke na osnovu potpuno izmišljenih optužbi“, rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare, prenosi Beta.
 
Kako prenosi Sputnjik, Putin je istakao da se demokrate te koje su izgubile na izborima i da pokušavaju sada da na drugi način da dođu do rezultata.
 
Prvo su iznosili optužbe vezano za Moskvu, ali se to nije potvrdilo, a sada su našli drugi povod – pritisak Trampa na Ukrajinu.
 
Putin je na godišnjoj konferenciji na pitanje o Lenjinu i hoće li njegovo telo biti izneto iz mauzeleja rekao, kako prenosi Sputnjik, da Lenjin nije državnik već pre revolucionar.
 
– On nije napravio federaciju nego konferedaciju s pravom izlaska jednog etnosa iz države. Ali teritorije nisu bile podeljene korektno i to se do danas oseća. Staljin je bio protiv take organizacije ali ju je na kraju prihvatio, rekao je Putin i podsetio da su Ukrajini u sovjetsko doba predali iskonski ruske teritorije s čudnom formulacijom „radi povećanja udela proletarijata“. Čim je partija počela da puca, počela je da se rasipa i zemlja i to nasleđe Lenjina i danas se oseća, upozorio je ruski predsednik.
 
On je ipak dodao da telo Lenjina u mauzoleju „ne treba dirati“. Za mnoge ljude to je važno sećanje, treba jednostavno ići napred, rekao je Putin.
 
Predsednika je prema pisanju Sputnjika, zabrinula izjava Zelenskog da bi Minski sporazumi mogli da budu revidirani. Ako se to dozvoli, situacija može ući u ćorsokak. Ključ za dogovor je zakon o specijalnom statusu Donbasa koji treba da bude implementiran u Ustav Ukrajine.
 
On smatra da je potreban direktan dijalog sa samoproglašenim republikama DNR i LNR.
 
Ruski predsednik je još dodao da će sastanak u „normandijskom formatu“ biti aktuelan u aprilu ukoliko bude nekih pozitivnih promena, a kako kaže, njih ima.
 
Na pitanje šta misli o Zelenskom, Putin je rekao da je nekorektno govoriti na taj način i o njemu i o drugim kolegama. Svi imaju i „pluseve i minuseve“.
 
Putin je rekao i da strane vojske nema u Donbasu. Ima plaćenika koji ratuju na obe strane, rekao je on i dodao da se tamo dobrovoljno nalaze državljani evropskih država.
 
„Pokušaj da se silom reši problem Donbasa neće dati rezultate“, naglasio je Putin.
 
Putin smatra da odluka VADA o Ruskoj antidoping agenciji nije u skladu sa zdravim razumom i međunarodnim pravom.
 
Putin je za odluku VADA o ruskim sportistima rekao da nije samo nepravedna, već i da se kosi sa zdravim razumom. Kako je rekao, Ruse kažnjavaju drugi put za istu stvar.
 
„Najveći broj sportista je čist, a kažnjavaju sve“, rekao je Putin.
 
Podsetio je na ruske klizače koji su praktično jedini u svetu koji izvode četvorostruke skokove. Po njegovom mišljenju, odlučili su da ih „počiste“.
 
Putin je uveren da je odluka VADA u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom, prenosi Sputnjik.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: