Putin potpisao zakon o stranim agentima: Meta novinari i blogeri

Svetske vesti - Utorak 03.12.2019 - 12:58

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas kontroverzni zakon kojim se omogućava proglašavanje novinara i korisnika interneta „stranim agentima“, a koji su osudile nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Zakon na snagu stupa odmah FOTO: AP Zakon na snagu stupa odmah FOTO: AP
Zakon je krajem novembra usvojen u parlamentu i na snagu stupa odmah.
 
Ministarstvo pravde će od sada moći da označi kao „strane agente“ pojedince rade za medije klasifikovane kao „strani agenti“.
 
Devet nevladinih organizacija, među kojima Amnesti internešnel i Reporteri bez granica, izrazilo je zabrinutost da bi se na meti zakona mogli naći ne samo novinari već i svaki bloger ili korisnik interneta koji ima finansijsku korist od dotičnih medija.
 
U novom zakonu, nevladine organizacije vide dodatnu opasnost od cenzure i pretnju slobodi izražavanja.
 
„To će postati moćno oruđe za gušenje opozicionih glasova“, navele su nevladine organizacije u saopštenju prošlog meseca.
 
Ruski zakon od 2012. omogućava vlastima da udruženja koja novac primaju iz inostranstva i imaju „političku aktivnost“ označe kao „strane agente“. To je 2017. prošireno i na medije koji rade u Rusiji.
 
Taj zakon pod pretnjom velikih kazni i zabrane rada traže od „stranih agenata“ stroge administrativne mere kao i pominjanje statusa „stranog agenta“ u svim izdanjima ili izveštajima.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: