Rafali u centru Kijeva, počinju ulične borbe

Svetske vesti - Petak 25.02.2022 - 12:53

Stiže sve više izveštaja o pucnjima koji se čuju u istorijskom centru Kijeva.

FOTO: EPA-EFE FOTO: EPA-EFE
Dopisnica britanskog Gardijana javila je da pucnji i sirene ponovo odjekuju glavnim gradom Ukrajine.
 
U blizini četvrti u kojoj se nalazi kijevska Vlada čula se pucnjava, prenosi Asošiejted pres.
 
Novinarka TV N1 iz Zagreba Ana Mlinarić koja je prethodnih dana izveštavala iz glavnog grada Ukrajine napisala je na Tviteru da novinarske ekipe iz Hrvatske upravo napuštaju Kijev.
 
- Mnogi Ukrajinci su ostali, a ruske snage prije koji sat usle u predgrade grada. Na tu su mi vijest tata i kcer jutros u sklonistu rekli - “danas je za Kijev dan odluke, danas cemo znati" - napisala je ona.
 
 
 
"Kijev pada za nekoliko dana"
 
Obaveštajni podaci Sjedinjenih Država ukazuju da bi Kijev mogao da padne pod kontrolu ruske vojske za samo nekoliko dana.
 
Izvori CNN-a su tvrde da će ukrajinska prestonica biti preuzeta u roku od jednog do četiri dana od početka napada.
 
Po nalogu predsednika Vladimira Putina ruska vojska je u četvrtak rano ujutru započela napad na Ukrajinu. Putin je to nazvao "specijalnom vojnom operacijom", a za samo 24 sata ruske trupe uspele su da zauzmu Černobiljsku elektranu, aerodrom Gostomel i priđu na samo 30 kilometara od Kijeva. Sirene i eksplozije i danas odjekuju u blizini ukrajinske prestonice, dok Vladimir Zelenski poziva saveznike da hitno pomognu njegovoj zemlji koja je do sada, prema njegovim tvdnjama, izgubila 137 ljudi. 
 
 
"Ukrajinci masovno napuštaju zemlju"
 
Najmanje 100.000 ljudi je napustilo svoje domove u Ukrajini nakon što su Rusi započeli napad. Nekoliko hiljada građana Ukrajine već je prešlo u susedne zemlje, uključujući Moldaviju, Rumuniju i Poljsku, rekla je portparolka UN za izbeglice Šabija Mantu na brifingu u Ženevi. 
 
 
Počeo žestok napad na Harkov
 
Gradonačelnik Harkova na istoku Ukrajine pozvao je stanovnike da se upute ka stanicama metroa, skloništima za bombe i podrumima.
 
Ranije su se u gradu čule glasne eksplozije, rekao je svedok Rojtersu, dok su raketni udari i upozorenja o vazdušnim napadima prijavljivani u brojnim gradovima Ukrajine.
 
 
Merkel: Napad na Ukrajinu je prekretnica u istoriji Evrope
 
Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel je oštro osudila napad Rusije na Ukrajinu, nazvavši ga "dubokom prekretnicom u evropskoj istoriji posle završetka Hladnog rata". Ona je rekla da "nema opravdanja za očigledan napad na međunarodno pravo". 
 
 
Zelenski apeluje: Uvedite strože sankcije Rusiji
 
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski apelovao je na čelnike Evropske unije da uvedu oštrije sankcije Rusiji. Invazija je, kako ističe Zelenski, u punom jeku, a Zapad još uvek nije adekvatno reagovao.
 
Zelenski je i ranije danas kritikovao čelnike Zapada da ne pomažu dovoljno njegovoj zemlji koja se bori sa ruskom agresijom.
 
 
Lavrov: Zapad je žmurio na ratne zločine Ukrajinaca 
 
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je tokom obraćanja da je Zapad žmurio na ratne zločine počinjene od strane ukraijnskog režima.
 
 
"Neću pokrenuti evropski rat"
 
Britanski ministar odbrane Ben Volas istakao je da predsednik Rusije Vladimir Putin "nije racionalan", ali da on ne želi da pokrene evropski rat".
 
„Neću pokrenuti evropski rat. Ono što ćemo da uradimo jeste slanje pomoći Ukrajini da se bori u svakoj ulici sa svakom opremom do koje možemo da dođemo“, rekao je Volas.
nova.rs/OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: