Raskol zbog Bregzita prelio se na ulice, Džonsona napustila još jedna ministarka VIDEO

Svetske vesti - Nedelja 08.09.2019 - 13:26

Policija je uhapsila 16 osoba nakon sukoba na trgu kod parlamenta u Londonu. Nerede je izazvalo oko 200 fudbalskih navijača i desničara - pristalica Bregzita koji su se sukobili sa protivnicima izlaska zemlje iz EU. Istovremeno, premijer Boris Džonson ima nove probleme. Ministarka za rad i penzije Amber Rud podnela je ostavku i napustila Konzervativnu stranku.

Nerede izazvale pristalica Bregzita - navijači i desničari FOTO: Printscreen Nerede izazvale pristalica Bregzita - navijači i desničari FOTO: Printscreen
U Londonu, ispred Vestminsterskog zdanja, okršaj protivnika Bregzita i pristalica ostanka Britanije u Uniji. Dvesta fudbalskih navijača i desničara izazvalo je taj sukob, intervenisala je policija i uhapsila 16 osoba.
 
U međuvremenu, premijer Boris Džonson ostao je bez ministarke za rad i penzije Amber Rud. Ona smatra da Bregzit po svaku cenu ne treba da bude glavni cilj vlasti i dodaje da ne može da podnese dalji ostanak u vladi i stranci dok su umereni Konzervativci oterani.
 
Rudova je otpuštanje 21 poslanika Konzervativne partije nazvala napadom na pristojnost i demokratiju.
 
Vlada je saopštila da je razočarana ostavkom talentovane ministarke. Pre nekoliko dana i brat premijera Džo Džonson napustio je vladu i mesto poslanika rekavši da je vreme da se krene napred.
 
Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin je za sazivanje vanrednih izbora, ali samo ako bude apsolutno jasno da Britanija neće izaći iz Unije bez sporazuma.
 
"Zakon koji je prošao u Gornjem domu parlamenta zahteva od premijera da traži produženje roka kako bi se izbegao krah 31. oktobra. Nalazimo se u veoma čudnoj situaciji kada premijer Džonson kaže da je iznad zakona. Samo ako bude Bregzita sa sporazumom, možemo imati izbore, narod bi trebalo da odluči koga želi za poslanike i u vladi", kaže Džeremi Korbin.
 
Očigledno je da premijer Džonson mora da pronađe drugačiji pristup i razreši haotičnu situaciju koja je nastala, smatraju analitičari.
 
"Čini se da je britanski parlament dobio ovu bitku i sprečio Bregzit bez dogovora 31. oktobra. Ali nije odgovoreno na osnovno pitanje, a to je koji će od tri ishoda biti: može se izaći iz Unije sa sporazumom, bez njega, i britanska vlada može ceo procesa da zaustavi. Sadašnja situacija samo odlaže trenutak kada će odluka morati da se donese", kaže Larisa Bruner, politička analitičarka iz Evropskog centra za politiku.
 
Premijer Boris Džonson je upozorio da bi mogao završiti u zatvoru ako bi ignorisao novi zakon kojim se sprečava izlazak zemlje iz Unije bez dogovora. Sutra će ponuditi lideru Laburista poslednju šansu da pristane na održavanje vanrednih izbora.
 
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: