Razlaz Britanije i EU – neko slavi, neko plače, neko se sprema za nove pregovore

Svetske vesti - Subota 01.02.2020 - 12:35

Velika Britanija je zvanično napustila EU posle skoro pola veka članstva, i više od tri godine posle glasanja na referendumu.Dok su pristalice Bregzita u centru Londona slavile, kako tvrde, povratak nezavisnosti Britanije, a pobornici ostanka u Uniji tugovali, premijer je u obraćanju naciji obećao novi početak.

Okupljanje ispred parlamenta u Londonu FOTO: EPA Okupljanje ispred parlamenta u Londonu FOTO: EPA
Britanski premijer Boris Džonson sinoć je u obraćanju naciji poručio da Bregzit nije kraj već novi početak za Veliku Britaniju.
 
"Ovo je za mnoge ljude neverovatan trenutak nade, za koji su mislili da se nikada neće desiti. Ovo nije kraj već novi početak, podiže se zavesa sa novi čin u ovoj velikoj nacionalnoj drami. Vraćeni suverenitet, ovlašćenja koja sada imamo iskoristićemo da sprovedemo promene za koje su Britanci glasali, a svi zakoni i pravila koje budemo usvajali biće u cilju dobrobiti britanskog naroda", poručio je Džonson. 
 
Pristalice Bregzita proslavile su u pabovima i klubovima širom Ujedinjenog Kraljevstva. Takođe, bilo je i okupljanja na ulicama. Slavilo se na Trgu parlamenta u centru Londona. 
 
S druge strane, tokom dana su održani protesti proevropskih demnonstranata a okupljanja protiv Bregzita zabeležena su u Škotskoj.
 
Premijerka Škotske Nikola Stardžon rekla je da i dalje želi da se referendum o nezavisnosti organizuje do kraja godine, ali je i priznala da bi to mogla da bude nerealna želja i pozvala pristalice plebiscita na strpljenje.
 
I ispred parlamenta u Glazgovu priređeno je slavlje zbog Bregzita, vijorile su se britanske i škotske zastave.
 
Reakcije iz Brisela 
 
U Briselu su spuštene zastave Britanije ispred svih evropskih institucija, i skinuta tabla sa predstavništva te zemlje u sedištu EU. Predsednik Francuske rekao je da Bregzit predstavlja istorijsko zvono za uzbunu koje Uniju mora da primora da postane bolja nego što je sada.
 
"Ovo jeste tužan dan, ali i dan koji nas mora naterati da stvari počnemo da radimo na drugačiji način. Iako svi želimo da budemo bliski i posle Bregzita, Britanija ne može očekivati da bude tretirana na isti način kao u vreme kada je bila deo Evropske unije. Jednostavno, ne možete biti i unutra i napolju", naveo je Emanuel Makron. 
 
Nemačka kancelarka je obećala da će Evropa braniti svoje interese a posebno integritet jedinstvenog tržišta.
 
"Ono što je sada potrebno, jesu intenzivni pregovori koje će sa naše strane predvoditi Evropska komisija, jer mi kao države članice moramo da osiguramo jedinstven pristup prema Britaniji. Bregzit je velika tačka prekretnica za Uniju, ali Nemačka želi da ostane partner i prijatelj Londona", istakla je Angela Merkel. 
 
Prvog dana posle Bregzita saobraćaj između Britanije i EU se odvija normalno – trajekti su krenuli iz Dovera ka francuskoj luci Kale a voz "Evrostar" sa stanice Sent Pankras ka Parizu.
 
Šta će se sada dogoditi?
 
Većina zakona EU i dalje će se primenjivati u Britaniji, uključujući sporazum o slobodnom kretanju ljudi, do 31. decembra, kada će se period tranzicije završiti.
 
U planu je potpisivanje sporazuma o slobodnj trgovini sa EU, nalik onome koji je Unija potpisala s Kanadom.
 
Ipak, lideri EU upozorili su da će se Britanija suočiti s teškom bitkom kako bi sporazum bio potpisan do kraja godine.
 
Kako je istaknuto, u mnogim izjavama iz Brisela, Unija će se boriti za svoje interese u pregovorima o sporazumu.
 
Reakcije stižu i iz SAD. Državni sekretar Majk Pompeo je rekao da je zadovoljan što je poštovana volja britanskog nardoa.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: