RSF: Po slobodi medija Srbija na 93 mestu

Svetske vesti - Utorak 20.04.2021 - 14:48

PARIZ - Nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) objavila je najnoviji izveštaj o slobodi medija u svetu u kome je ocenjeno da je novinarstvo kompletno ili delimično blokirano u čak 73 odsto od 180 zemalja koje su rangirane. Ovogodišnji indeks slobode medija pokazao je da su građanima sve manje dostupne informacije, i da su novinari sve više onemogućeni da izveštavaju o događajima.

FOTO: EPA/Ilustracija FOTO: EPA/Ilustracija
Kako se navodi, pandemija korona virusa je iskorišćena kako bi se blokirao pristup informacijama na terenu, posebno u Aziiji, Bliskom istoku i Evropi.
 
Takođe, pokazalo se i da je smanjeno poverenje javnosti u novinare, odnosno da skoro 60 odsto ispitanika smatra da novinari namerno obmanjuju javnost.
 
"Novinarstvo je najbolja vakcina protiv dezinformacija. Nažalost, često se suočava sa političkim, ekonomskim, tehnološkim, ponekad i kulturnim blokadama. U vreme viralnih informacija na društvenim mrežama, novinarstvo treba da obezbedi da se javna debata vodi na osnovu utvrđenih činjenica", izjavio je generalni sekretar Reportera bez granica Kristof Deloar.
 
Na listi su najbolje rangirane skandinavske države - Norveška koja je već petu uzastopnu godinu prva, iako se tamošnji mediji žale na nedostatak pristupa informacijama države o pandemiji, zatim Finska koja je zadržala drugo mesto, Švedska i Danska koje su zamenile mesta na listi i sada su treća odnosno četvrta.
 
Dodaje se i da je ove godine svega 12 rangiranih zemalja, odnosno sedam odsto od 180 rangiranih, stvorilo optimalno okruženje za novinarstvo, što je za jedan procenat manje od prethodne godine.
 
Pojedine zemlje su nazadovale, poput Brazila koji je padom za četiri mesta "upao" u crvenu zonu u kojoj se sloboda medija tumači kao loša.
 
Situacija je loše ocenjena i u Indiji, Meksiku, Rusiji, Kini, dok su na listi najgore rangirane Severna Koreja na 179 i Eritreja na 180, poslednjem mestu.
 
Najviše su nazadovale Malezija, koja je pala za 18 mesta i sada je 119, Komoros koji je pao za devet mesta i El Salvador koji je pao za osam mesta, dok su najveći napredak pokazale Burundi koji je napredovao 13 mesta, Sijera leone koji je napredovao 10 i Mali koji je svoj položaj popravio za devet mesta na listi.
 
Kada se radi o Srbiji, ona je zadržala 93 poziciju, uz obrazloženje da su obećanja od prethodnih godina ostala neispunjena, a da je Srbija i dalje zemlja slabih institucija u kojoj lažne vesti šire provladini mediji na senzacionalistički način, i gde su novinari svakodnevno izloženi napadima kako "vladajuće elite, tako i državnih medija", navodi se su izveštaju.
 
Od zemalja u regionu, najbolje su rangirane Slovenija na 36 i Hrvatska na 56 mestu, a slede BIH na 58, dok je Severna Makedonija na 90 i Crna Gora na 104 mestu.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: