Ruke u školi ne može da opere čak 800 miliona dece u svetu

Svetske vesti - Četvrtak 13.08.2020 - 13:05

NjUJORK – U zajedničkom izveštaju Unicefa i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) navodi se da više od 800 miliona dece u svetu nema uslove da opere ruke u školi.

Jednostavno, nemaju uslove FOTO: Free Images Jednostavno, nemaju uslove FOTO: Free Images
U smernicama za nastavak rada škola tokom pandemije korona virusa ističe se da je neophodno uvesti sanitarne i higijenske mere kako bi se smanjile šanse za širenje zaraze i preporučuje se školama da obezbede uslove za redovno pranje ruku, izvestio je Rojters.
 
U izveštaju se upozorava da u 60 odsto zemalja koje su najteže pogođene zarazom korona virusa, škole nemaju osnovne sanitarne uslove, a u tri od četiri škole nedostaju osnovna sredstva za pranje ruku još od početka pandemije, što znači da 818 miliona dece na svetu u svojim školama nemaju osnovne uslove za pranje ruku.
 
Od tog broja, 355 miliona mališana u Severnoj Africi i u Zapadnoj Aziji nemaju ni vodu, ni sapun.
 
Više od polovine dece uskraćene za osnovna higijenska sredstva žive u subsaharskoj Africi, prenosi Tanjug.
 
Iako gotovo 70 odsto škola ima pijaću vodu, 584 miliona dece u svetu nema vodu za piće u svojim školama. Ovo se takođe odnosi na subsaharsku Afriku, posebno na Etiopiju, Nigeriju i DR Kongo, dok približno 350 miliona mališana nema nikakve sanitarne uslove u svojim školama, navodi se u izveštaju.
 
„U fokusu državnih strategija za normalizaciju nastave u školama širom sveta mora biti bezbednost dece u vreme pandemije korona virusa. Zato su SZO i Unicef pokrenuli globalnu akciju 'Svi na pranje ruku', sa ciljem da se poveća nivo higijene tokom ove opake globalne zaraze”, rekao je Tedros Adanom, generalni direktor SZO.
Politika, OKRadio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: