Rusija zakočila: Veto na UN rezoluciju koja povezuje klimatske promene i bezbednost

Svetske vesti - Utorak 14.12.2021 - 11:12

Rusija je danas uložila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom bi prvi put klimatske promene bile viđene kao pretnja međunarodnom miru i bezbednosti, čime je zakočila višegodišnji napor da globalno zagrevanje postane centralnije u odlučivanju u najmoćnijem telu svetske organizacije.

FOTO: AP FOTO: AP
Predlog rezolucije za koju su se zalagale Irska i Niger traži da se uključe podaci o implikacijama klimatskih promena na bezbednost tako da bi Savet bezbednosti mogao dosledno da obrati pažnju na suštinske uzroke sukoba ili činilaca koji uvećavaju rizik.
 
Prema tekstu takođe se tražilo od generalnog sekretara UN da učini da bezbednosni rizici vezani za klimu postanu ključni deo strategija za sprečavanje konflikata i da daje izveštaje o tome kako se suočiti sa tim rizicima u konkretnim žarištima.
 
U ranijim rezolucijama Saveta bezbednosti pominjani su destabilizirajući efekti klimatskih promena na određenim mestima kao u raznim afričkim zemljama i Iraku. Ali danas predložena rezolucija bila bi prva posvećena opasnosti koje klima predstavlja za bezbednost, kao odvojena tema.
 
Oko 113 od 193 zemalja članica UN podržalo je predlog, uključujući 12 od 15 članova Saveta bezbednosti UN, dok su protiv rezolucije glasali Indija i Rusija koja ima moć ulaganja veta, dok je Kina ostala uzdržana.
 
Izaslanici Rusije i Indije rekli su da to pitanje treba da ostane da se razmatra u okviru UN grupa kao što je Okvirna konvencija o klimatskim promenama. Dodavanje pitanja klimatskih promena pitanjima razmatranim u Savetu bezbednosti samo bi produbilo globalne podele koje su istaknute na prošlomesečnoj međunarodnoj konferenciji o klimi u Glazgovu, rekli su protivnici rezolucije.
 
„Postavljanje klimatskih promena kao pretnje međunarodnoj bezbednosti skreće pažnju Saveta bezbednosti od pravih, duboko ukorenjenih razloga za konflikt u zemljama na dnevnom redu Saveta bezbednosti“, rekao je ruski ambasador Vasilij Nebenzia.
 
On je rekao da bi takva rezolucija politizovala naučno i ekonomsko pitanje i da bi dala Savetu bezbednosti pretekst da intereveniše u maltene svakoj zemlji na planeti.
 
Zemlje koje su podržavale rezoluciju smatraju da je ona predstavljala skroman i razuman korak oko pitanja od životnog značaja.
 
„Danas je bila šansa da Savet prizna, prvi put, realnost sveta u kome živimo i da klimatske promene povećavaju nesigurnost i nestabilnost. Umesto toga propustili smo priliku za delovanje, i okrećemo glavu od realnosti sveta u kome živimo“, rekla je irska ambasadorka Džeraldin Birn Nejson.
 
Ambasador Nigera Abdu Abari dodao je da snaga veta može da blokira odobrenje jednog teksta ali da ne može da sakrije realnost sveta.
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: