S. Koreja opet ispalila raketu; SAD: Obavešteni smo, pratimo

Svetske vesti - Sreda 31.07.2019 - 14:04

Seul/Vašington -- Severna Koreja ispalila je u sredu dve balističke rakete koje su letele oko 250 kilometara, saopštio je južnokorejski združeni generalštab.

To se dogodilo u sredu u ranim jutarnjim satima FOTO: AP To se dogodilo u sredu u ranim jutarnjim satima FOTO: AP
To se dogodilo u sredu u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu.
 
Kako se navodi, projektili su ispaljeni sa poluostrva Hodo u provinciji Hamgjong na istoku zemlje, naveo je generalštab dodajući da će nastaviti da prati situaciju u slučaju novih lansiranja rakete.
 
Najnovije lansiranje dogodilo se šest dana nakon što je Severna Koreja ispalila dve kratkodometne balističke rakete u Istočno more.
 
“Izgleda da su projektili bili različiti od onih koji su ranije ispaljivani”, rekao je južnokorejski ministar Džong Kjong Du, prenosi Rojters.
 
Iz SAD je odmah saopšteno da su obavešteni o lansiranju. Takođe se kaže da prate situaciju.
 
Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je danas da nije bila ugrožena bezbednosti Japana nakon što je Severna Koreja u sredu ispalila balističke projektile kratkog dometa i dodao da Tokio radi sa saveznicima na rešavanju situacije u regionu.
 
“Nastavićemo da blisko sarađujemo sa Sjedinjenim Američkim Državama i ostalim zemljama”, rekao je Abe, prenosi Rojters.
 
Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da nijedna ispaljena balistička raketa nije dosegla teritoriju Japana niti ekskluzivnu ekonomsku zonu te zemlje.
 
Test predstavlja još jedno kršenje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i izveden je dok su pregovori sa SAD o nuklearnom naoružanju u zastoju. Takođe, Pjongjang je izrazio bes zbog planiranih američkih i južnokorejskih vojnih vežbi, piše agencija Asošiejted pres.
 
"Ponovljena lansiranja raketa sa severa nisu od pomoći naporima da se smanje tenzije na Korejskom poluostrvu i zahtevamo da Severna Koreja zaustavi takvo ponašanje", navodi se u južnokorejskom saopštenju.
 
Prošlog četvrtka Severna Koreja je ispalila dve balističke rakete kratkog dometa za koje su zvaničnici Seula rekli da su preletele 600 kilometara na nadmorskoj visini od čak 50 kilometara pre nego što su sletele u more.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: