SAD: Desetine mrtvih – jedni optužuju Trampa, drugi "zlo zvano rasizam"

Svetske vesti - Ponedeljak 05.08.2019 - 12:56

Dve masovne pucnjave u SAD u kojima je za 24 sata ubijeno 29 osoba, odjeknule su američkom političkom arenom i oživele debatu o kontroli oružja. Neki demokratski predsednički kandidati optužili su predsednika Donalda Trampa za izazivanje rasnih podela, dok je on poručio da mržnja nema mesto u SAD.

Građani odaju poštu stradalima FOTO: EPA Građani odaju poštu stradalima FOTO: EPA
Pucnjava u El Pasu uticala je na kampanju za naredne predsedničke izbore, a većina kandidata demokrata ponovila je apel za oštriju kontrolu oružja dok su neki pucnjave povezali sa usponom rasnog nacionalizma i ideje superiornosti bele rase, kao i ksenofobične politike u SAD.
 
Nekoliko predsedničkih kandidata smatra da je Tramp indirektno kriv za situaciju.
 
"Donald Tramp je odgovoran za ovo. Odgovoran je zato što izaziva strah, mržnju i netrpeljivost", rekao je senator Kori Buker za Si-En-En.
 
Šef kabineta Bele kuće Mik Malvini odbacio je navode demokrata i za pucnjavu okrivio "bolesne" pojedince.
 
"Nema koristi pokušavati da se od ovoga napravi političko pitanje, ovo je socijalno pitanje i kao takvo treba da bude rešeno", rekao je on za Ej-Bi-Si.
 
Sa druge strane, za demokratskog predsedničkog kandiata Beta O'Rurkija ovo je lična stvar.
 
Na pitanje Si-En-Ena da li veruje da je Tramp beli nacionalista, on je odgovorio: "Da. On je rasista i ohrabruje rasizam u zemlji", prenosi Rojters.
 
Sa tim se saglasio i senator Berni Sanders koji je rekao da sve ukazuje da SAD ima predsednika koji je rasista, ksenofob i koji koketira sa idejom o superiornosti bele rase.
 
"Sigurno je da Tramp ne želi da neko ubija nedužne ljude", rekao je Sanders namopinjući, međutim, da Trampova priča o invazijama i nazivanje Meksikanaca kriminalcima rizikuje da navede nestabilne ljude da uzmu oružje.
 
Senatorka Elizabet Voren navela je u tvitu da Trampa treba prozvati zbog "zagovaranja rasizma i ideje o superiornosti bele rase".
 
Ivanka Tramp, predsednikova ćerka i savetnica u Beloj kući, napisala je na Tviteru da je ideja o superiornosti bele rase, kao i sve druge forme terorizma, zlo koje mora biti uništeno.
 
Guverner Teksasa Greg Abot kaže da se čini da je subotnji napad u Teksasu zločin iz mržnje, a policija je iz manifesta za koji veruju da je napadačev zaključila da je krvoproliće bilo rasno motivisano.
 
"Ne možemo da rešimo problem ako odbijamo da ga imenujemo: ideja o superiornosti bele rase, ideologija koju ohrabruje predsednik, koji pali vatru mržnje i belim nacionalistima šalje poruke podrške", napisao je bivši potpredsednik i demokratski kandidat Džo Bajden.
 
Prva pucnjava dogodila se u subotu tokom dana po lokalnom vremenu kada je jedan muškarac u Teksasu ubio dvadeset, a ranio više desetina ljudi u tržnom centru. Nedugo potom, u Dejtonu je ubijeno devet osoba, a 16 ranjeno.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: