SAD planiraju da doniraju 500 miliona vakcina svetu

Svetske vesti - Četvrtak 10.06.2021 - 12:30

Fajzer i nemački partner te američke kompanije Biontek saopštili su danas da su pristali da isporuče američkoj vladi 500 miliona doza vakcina protiv korona virusa, koje će SAD donirati siromašnim zemljama u naredne dve godine.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Prema saopštenju, isporuka od 200 miliona doza počeće u avgustu i biće završena do kraja godine, dok će 300 miliona doza planiranih za 2022. godinu biti isporučeno između januara i kraja juna.
 
Vakcine, koje će biti preuzete iz Fajzerovih postrojenja u SAD biće obezbeđene po neprofitnoj ceni, prenosi Rojters.
 
Donacije će biti upućene u 92 zemlje sa nižim primanjima, kao i Afričkoj uniji.
 
Donacije će biti dostavljene kroz program Kovaks koji distribuira vakcine za Kovid-19 siromašnim i zemljama sa srednjim primanjima, uz podršku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Globalnog saveza za vakcine i imunizaciju (GAVI).
 
Kako je ranije javio Rojters, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da će predsednik DŽo Bajden objaviti sporazum u četvrtak na sastanku G7.
 
Pred polazak za Britaniju, predsednik Bajden je reporterima rekao da ima strategiju za globalnu vakcinaciju, ali nije izneo više detalja. 
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: