SAD: Tramp zabranio međunarodne telekomunikacione sisteme

Svetske vesti - Četvrtak 16.05.2019 - 12:20

Predsednik SAD izdao naredbu kako bi se američka mreža zaštitila od napada „stranih protivnika”, saopštila je Bela kuća.

Veruje se da je sporan Huaveji FOTO: Getty Images Veruje se da je sporan Huaveji FOTO: Getty Images
Predsednik Donald Tramp uveo je vanredno stanje kako bi zaštitio američke kompjuterske mreže od napada „stranih protivnika".
 
On je potpisao naređenje koje sprečava američke kompanije da koriste strane telekomunikacije za koje se veruje da predstavljaju rizik po nacionalnu bezbednost.
 
Nije poznato zbog koje kompanije je uvedeno vanredno stanje, ali se veruje da je u pitanju Huaveji (Huawei).
 
Čelnici kineskog tehnološkog giganta kažu da ova mera ograničava poslovanje SAD i da samo škodi američkim potrošačima i kompanijama.
 
Nekoliko zemalja, na čelu sa SAD, poslednjih meseci izrazilo je zabrinutost da Kina proizvode Huaveija koristi za nadzor.
 
SAD vrši pritisak na saveznike da ne koriste najnovije Huaveji aparate.
 
Pored ove situacije, Ministarstvo trgovine stavilo je Huaveji na „listu entiteta", a to znači da je kompaniji zabranjeno da kupuje tehnologije od američkih firmi bez odobrenja vlade.
 
Huaveji je bio u središtu američko-kineske borbe za prevlast u svetskoj politici proteklih godinu dana.
 
 
Šta piše u naređenju?
 
U saopštenju Bele kuće piše da američki predsednik ima cilj da zaštiti SAD od napada stranih protivnika koji aktivno pokušavaju da iskoriste nedostatke informacionih i komunikacionih tehnologija.
 
Ovo naređenje daje moć ministru trgovine da zabrani transakcije koje predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost, piše u saopštenju.
 
 
Šta su rekli iz Huaveija?
 
Iz Huaveija kažu da na njihov rad niko ne utiče i da su nezavisni od kineske vlade.
 
U njihovoj izjavi piše i da ograničavanje njihove delatnosti neće učiniti SAD sigurnijom ili jačom.
 
„Umesto toga, ovo će samo SAD usmeriti na skuplja rešenja i uticaće na američke kompanije i potrošače".
 
Predsednik Huaveija Liang Hua kaže da je na sastanku u Londonu sa predstavnicima Amerike i Kine bio voljan da potpiše sporazum o tome da neće biti prisluškivanja, jer je zabrinutost oko telefonskih aparata koje proizvodi Huaveji sve veća.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: