Saudijska Arabija: Kašogi umro nakon tuče u Konzulatu

Svetske vesti - Subota 20.10.2018 - 11:07

Saudijska Arabija je preko državne televizije potvrdila smrt nestalog novinara Vašington Posta Džamala Kašogija.

Kašogi se sklonio i živeo u SAD FOTO: AP Kašogi se sklonio i živeo u SAD FOTO: AP
Saudijska Arabija je, kako je objavljeno, formirala komisiju koja bi trebalo da istraži njegovu smrt i dat joj je rok od mesec dana da o tome izradi izveštaj, prenosi Si-En-En. U komisiji će biti nacionalni bezbednosni zvančnici i ministri spoljnih i unutrašnjih poslova.
 
Razgovor između Kašogija i ljudi s kojima se susreo prilikom dolaska u Konzulat u Instanbulu doveo je do rasprave i fizičkog obračuna koji su rezultirali njegovom smrću, navodi se u izveštaju državne saudijske televizije.
 
Prema izveštaju nacionalne agencije Saudijske Arabije dosad je 18 Saudijaca zadržano na ispitivanjima.
 
Po kraljevom naređenju general Ahmed al Asiri razrešen je dužnosti zamenika šefa obaveštajne službe. Kako navodi Si-En-En, u pitanju je osoba za koju se veruje da je glavni arhitekta sukoba s Jemenom. On je takođe osoba koja je bila bliska princu prestolonasledniku.
 
Nekoliko izvora navodi da je upravo on izabrao ttim koji je uključen u Kašogijev nestanak.
 
U saopštenju Saudijske Arabije iskazano je duboko žaljenje zbog Kašogije smrti i “bolnog razvoja događaja” koji je usledio. Oni su potvrdili posvećenost vlasti u Kraljevstvu otkrivanju i objavljivanju činjenica i utvrđivanju odgovornosti svih umešanih u slučaj.
 
Kašogi je nestao je 2. oktobra, kada je otišao u konzulat u Istanbulu da uzme dokumenta za venčanje.
 
On je od prošle godine živeo u SAD, gde se sklonio iz straha da ne bude uhapšen. Za Vašington post je pisao o Saudijskoj Arabiji, kritikujući njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.
 
Istragu istovremeno vode i Turskai Saudijska Arabija, a dosad objavljeni podaci ukazuju na to da je po ulasku u konzulat mučen i da je isečen na komade, a da su istovremeno u konzulatu bile i osobe iz bliskog okruženja kraljevske porodice.
 
Nestanak novinara prouzorkovao je diplomatski rat između Saudijske Arabije i SAD. Saudijska Arabija je upozorila da će odgovoriti na svaku pretnju i eventualnu meru, posle izjave predsednika SAD Donalda Trampa da će "žestoko kazniti" Rijad ako se ustanovi njegova odgovornost za nestanak novinara.
Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: