Šef NATO pozvao Rusiju da poštuje sporazum o raketama

Svetske vesti - Četvrtak 31.01.2019 - 12:14

Bukurešt -- Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da poštuje sporazum o raketama srednjeg dometa iz vremena hladnog rata.

Sporazum iz vremena hladnog rata FOTO: EPA-EFE Sporazum iz vremena hladnog rata FOTO: EPA-EFE
On je naveo da su ruske rakete nuklearno sposobne i da mogu da stignu do evropskih gradova.
 
Jens Stoltenberg rekao je u Bukureštu, gde prisustvuje neformalnom sastanku ministara odbrane EU zemalja, da Rusija krši taj sporazum i da je "razvila i rasporedila nove rakete srednjeg dometa", koje se "teško detektuju i mobilne su".
 
Prema sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine izmedju SAD i Sovjetskog Saveza, zabranjena je proizvodnja, testiranje i rasporedjivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara. 
 
Pentagon smatra da novi ruski raketni sistem 9M729 potpada pod taj sporazum, a Moskva tvrdi da ta raketa ima domet manji od 500 kilometara. SAD su navele da će početi šestomesečni proces napuštanja sporazuma INF od 2. februara, zbog, po njihovoj oceni, ruskog kršenja tog sporazuma. 
 
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini rekla je danas da je Evropa imala ogromnu korist od INF sporazuma iako ni jedna EU država nije u njemu. 
 
"Mi nastavljamo da se nadamo da postoji način da se održi taj sporazum i u potpunosti primeni. I te dve stvari treba da idu zajedno", rekla je Mogerini pre početka neformalnog sastanaka ministara odbrane EU u Bukureštu, prenela je njena pres služba. 
 
Ona je rekla da će EU nastaviti o tome da razgovara s generalnim sekretarom Stoltenbergom.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Silvo
31.01.2019. , 17:06
Stoltenberg.pozabil si da je tramp rekel da je inf škodljiv za zda in da bo vse naredil da se ga ne podaljša.