Serija novih vazdušnih udara izraelske avijacije na Gazu, u napadu ubijen komandant Abu Harbid

Svetske vesti - Ponedeljak 17.05.2021 - 13:43

GAZA - Sirene koje upozoravaju na raketni napad oglasile su se jutros u nekoliko južnih izraelskih zajednica u blizini Gaze, uključujući grad Aškelon i i gradove Kisufim i Ein Hašloša, javljaju izraelski mediji.

Izraelska avijacija izvršila masovne naoade FOTO: AP Izraelska avijacija izvršila masovne naoade FOTO: AP
Lokalne vlasti su naložile stanovnicima Regionalnog saveta grada Eškol, južno od Gaze, da ostanu u svojim skloništima do daljeg.
 
Ranije je izraelska vojska tvitovala da su palestinski militanti ispalili 3.150 raketa prema Izraelu od prošlog ponedeljka.
 
Oko 460 raketa je promašilo ciljeve i pale su unutar Pojasa Gaze, dok je sistem protivraketne odbrane "Gvozdena kupola" presreo oko 90 odsto raketa koje se ušle na teritoriju Izraela, saopštila je izraelska vojska.
 
Kao odgovor na raketne napade, vojska je saopštila da je u Gazi pogodila više od 820 "terorističkih ciljeva".
 
Izraelska ratna avijacija izvela je rano jutros seriju masivnih vazdušnih udara na više lokacija u gradu Gazi, samo nekoliko sati nakon što je premijer Benjamin Netanjahu najavio novi, četvrti rat s palestinskim Hamasom koji upravlja Pojasom Gaze.
 
U jutrošnjem, 10-minutnom napadu gađani su ciljevi na širem gradskom području Gaze, akcija izraelske avijacije trajala je duže od jučerašnje, najsmrtonosnije do sada u kojoj je poginulo 42 Palestinaca i prema podacima iz izveštaja AP, jutros su sravnjene sa zemljom još tri višespratnice.
 
U izraelskom napadu na Gazu ubijen komandant Abu Harbid
 
U današnjem izraelskom vazdušnom napadu ubijen je Hasan Abu Harbid, zapovednik severne divizije palestinskog pokreta Islamski džihad, potvrđeno je i iz izvora u izraelskoj vojsci i u Islamskom džihadu.
 
Pogibija komandanta Islamskog džihada izazvaće, po svemu sudeći, žestok odgovor palestinske strane u jeku sve težih sukoba između Izraela i Hamasa, prenosi Rojters.
 
U saopštenju izraelske vojske potvrđeno je da je komandant Harbid likvidiran i navodi da je on bio odgovoran za nekoliko napada protivoklopnim raketama na civile u Izraelu.
 
Harbid je komandovao Islamskim džihadom u poslednjih 15 godina, kaže se u izveštaju izraelske vojske.
 
Palestinsko-izraelski sukob predstavlja pretnju Rusiji
 
Palestinsko-izraelski sukob predstavlja pretnju Rusiji ukoliko se nekontrolisano razvije, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
On je to rekao novinarima, komentarišući opasku ruskog predsednika da se ovaj sukob odvija u neposrednoj blizini ruskih granica, prenosi Taš.
 
"Bliskoistočni region nije na nekom drugom kontinentu, to je susedni region, to je ono što se podrazumevalo pod neposrednom blizinom. Ovaj sukob između Palestine i Izraela zaista predstavlja pretnju u slučaju njene nekontrolisane eskalacije i razvoja", dodao je Peskov.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: