Severna Irska: Nećemo prihvatiti da nas odseku od Britanije

Svetske vesti - Petak 13.09.2019 - 14:38

Najveća politička stranka Severne Irske u petak je saopštila da neće dozvoliti da ta britanska regija bude primorana da prihvati propise EU nakon Bregzita.

Problem za problemom FOTO: Thinkstock Problem za problemom FOTO: Thinkstock
Zvaničnici EU i Irske predložili su da jedan od izlaza iz problema u pregovorima o Bregzitu bude stvaranje "bekstopa" samo u Severnoj Irskoj, koji bi usklađivao propise sa članicom EU Irskom.
 
Ali Demokratska unionistička stranka, čiji 10 članova parlamenta podržava konzervativnu vladu britanskog premijera Borisa Džonsona, rekla je da će prihvatiti zakone EU samo ako skupština Severne Irske može da ih izabere, što su Irska i EU u prošlosti više puta odbacile.
 
"Nećemo prihvatiti odvojene aranžmane koji bi nas odsekli od Velike Britanije“, rekao je portparol DUP za Bregzit Sami Vilson za BBC Radio Alster.
 
Pošto je britanski premijer Boris Džonson obećao da će 31. oktobra Britanija izaći iz EU - sa ili bez dogovora - blok se poslednjih dana fokusirao na "bekstop" samo u Severnoj Irskoj kao najbolju šansu da postigne dogovor pre isteka roka.
 
To bi uključivalo primenu različitih pravila o granici sa Severnom Irskom od ostatka zemlje kako bi se omogućio protok roba preko irske granice.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: