Situacija se zaoštrava: Amerika poslala razarač

Svetske vesti - Petak 14.06.2019 - 12:41

Američka vojska saopštila je da je uputila razarač "Mejson" na mesto napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu.

Razarač Razarač "Mejson" na putu ka mestu napada FOTO: Getty Images
U saopštenju američke Centralne komande navodi se da Vašington nije zainteresovan da se angažuje u novom sukobu na Bliskom istoku, ali da će braniti američke interese.
 
Američka Centralna komanda navodi da je razarač "Mejson" na putu ka mestu napada, u kojem su oštećena dva naftna tankera u Omanskom zalivu, prenosi Rojters.
 
U saopštenju se ističe i da je drugi razarač, "Bejnbridž", i dalje u bliskom kontaktu sa oštećenim tankerom "Kokuka kurejdžes".
 
Dva naftna tankera oštećena su u eksplozijama u Omanskom zalivu, nadomak obale Irana. Uzrok požara je nejasan, ali se strahuje da su izazvani napadom jer dolaze samo nekoliko nedelja nakon jedne navodne sabotaže broda u tom regionu.
 
Portparol norveške brodske kompanije "Frontlajn" potvrdio je u četvrtak da se naftni tanker te kompanije "Front Alter" zapalio nakon incidenta u Omanskom zalivu. 
Sva 23 člana posade prebačena su na drugi brod, dodao je portparol.
 
S druge strane, menadžer BSM rekao je da je tanker "Kokuka kurejdžes" oštećen u incidentu u Omanskom zalivu. Britanska agencija Rojters navodi da detalji incidenta još nisu poznati, ali da jedan od operatera sumnja da je njegov brod pogodio torpedo.
 
Američka vojska objavila je video-snimak na kojem se, kako tvrdi, vidi kako iranska Revolucionarna garda uklanja minu koja nije eksplodirala sa jednog od dva napadnuta naftna tankera u Omanskom zalivu.
 
Američki državni sekretar Majk Pompeo ranije je rekao da su SAD procenile, na osnovu obaveštajnih podataka, tipa oružja koje je upotrebljeno i sofisticiranosti napada, da je Iran odgovoran za napade na tankere.
 
S druge strane, portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi rekao je da je Iran odgovoran za održavanje bezbednosti u Ormuskom moreuzu, koji spaja Persijski i Omanski zaliv.
 
"Mi smo odgovorni za održavanje bezbednosti u moreuzu i mi smo spasili posadu tih napadnutih tankera u najkraćem mogućem vremenu", naveo je Musavi.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: