Šojgu: Oslobođen veći deo DNR i LNR; incident sa sednici Saveta bezbednosti UN

Svetske vesti - Utorak 07.06.2022 - 13:53

Sto četvrti dan rata u Ukrajini. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu tvrdi da je veći deo samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, kako je naveo, oslobođen.

FOTO: AP FOTO: AP
Naglasio je da to uključuje gradove Svjatogorsk i Krasnij Liman, kao i još 15 naseljenih mesta, prenosi Tas.
 
Među najvećim "oslobođenim" naseljima nalaze se Studenok, Jarova, Kirovsk, Jampolj i Drobiševo, piše Sputnjik.
 
Šojgu je rekao i da su u ukrainskim lukama Berđansk i Marijupolj uklonjene mine i da su one spremne da nastave sa isporukom žitarica.
 
Šojgu je istakao da se 6.489 pripadnika ukrajinske vojske predalo ruskim snagama od početka rata, od kojih 126 u proteklih pet dana.
 
Sa druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da su Severodonjeck i Lisičansk "mrtvi gradovi".
 
Kako je dodao, između 10.000 i 15.000 civila se i dalje nalazi u Severodonjecku, koji je nedeljama granatira ruska artiljerija.
 
Smatra da iako ruskih vojnika ima više, ukrajinske snage imaju šansu da uzvrate u bici za Severodonjeck.
 
Incident na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Dok se predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel obraćao 15-članom telu i optužio Moskvu da podstiče globalnu krizu sa hranom svojom invazijom na Ukrajinu, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja napustio je sastanak.
 
Mišel je takođe optužio ruske trupe za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, posebno navodeći izveštaje o seksualnom nasilju, opisujući ga kao "taktiku mučenja, terora i represije", što je Nebenzja kategorički odbacio.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: