Šta se do sada zna o „najgorem soju“ korona virusa?

Svetske vesti - Petak 26.11.2021 - 12:00

Svetska zdravstvena organizacija imaće danas sastanak na kome će analizirati dosadašnje podatke o najnovijem soju korona virusa koji se pojavio u Južnoj Africi i za koji postoji bojazan da može zaobići imunitet stvoren bilo vakcinama bilo prethodnim infekcijama, zbog čega ga pojedini naučnici nazivaju „najgorom“ varijantom.

FOTO: Free Images FOTO: Free Images
Zbog pojave nove varijante niz država uključujući Veliku Britaniju, Izrael i Singapur obustavili su avio-saobraćaj sa Južnom Afrikom i susednim državama.
 
Nova varijanta nazvana B.1.1.529 ima izuzetno veliki broj mutacija na spajk proteinu što može da utiče na način na koji se virus ponaša.
 
Stručnjaci se pribojavaju da bi nova varijanta mogla da bude zaraznija čak i od delta soja, ali i da bi protiv nje postojeće vakcine bile znatno manje efikasne.
 
Njujork tajms prenosi da je ovaj soj sličan Lambada i Beta soju, koji imaju veću sposobnost da zaobiđu imunitet stečen bilo vakcinom bilo prirodnom infekcijom.
 
– To je ono što nas brine – mogućnost da ovaj soj se ne samo lakše prenosi tako da može brže da se širi već i da ovaj soj može da zaobiđe delove našeg imunog sistema i zaštitu koju imamo u našim imunim sistemima – rekao je južnoafrički infektolog Ričard Lesel.
 
Do sada je otkrivene oko desetine zaraženih novom varijantom u Južnoj Africi, uglavnom među mladima, s tim da se pojedinačni slučajevi javljaju i u drugim državama. Tako je u Hong Kongu otkriveno dvoje inficiranih.
 
Svetska zdravstvena organizacija na današnjem sastanku pokušaće da stekne bolji uvid u mutacije u novom soju i kakve posledice te mutacije imaju na ponašanje ovog soja.
 
Podsetimo, beta soj, koji je bio najzastupljeniji pre trenutno dominantne delta varijante, pojavio se upravo u Južnoj Africi, odakle se dalje proširio.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: