Štajnmajer: Potrebna nova, realna politika u odnosima sa Kinom i Rusijom

Svetske vesti - Subota 15.02.2020 - 01:49

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer pozvao je zapadne sile da odustanu od ideje da se "pozapadnjači" svet i zatražio da se usvoji nova, realna spoljna politika u vezi sa Kinom, Rusijom i regionalnim silama.

Ne i odstupanje od demokratskih ideala Ne i odstupanje od demokratskih ideala" FOTO: AP
On je u obraćanju na Konferenciji o bezbednosti, koja je danas počela u Minhenu, rekao da su nerealna očekivanja zapadnih zemlja da demokratski ideali cvetaju širom sveta u periodu nakon Hladnog rata.
 
"Mi Nemačka i mi Zapad ne možemo oblikovati svet po svom liku i ne smemo preopteretiti našu spoljnu politiku očekivanjem da će ona doneti spasenje", naglasio je Štajnmajer.
 
Štajnmajer je istakao da "stavovi vođeni moralom" ne pomažu uvek u postizanju ciljeva u spoljnoj politici kao što su sprečavanje ratova i izgradnja mirnijeg sveta.
 
Prema rečima nemačkog predsednika, za Evropu i Nemačku bi bilo dobro da usvoje manje misionarski pristup svetu, jer njihov politički plan ne uključuje pozapadnjavanje sveta, javila je Anadolija.
 
Nemački predsednik je napomenuo da su zapadnim zemljama potrebni drugačiji i bolji odnosi sa rivalima kao što je Rusija, te da ti odnosi ne bi trebalo da budu ograničeni na osuđujuće izjave i sankcije.
 
Štajnmajer je naglasio i to da "realna spoljna politika ne znači odstupanje od demokratskih ideala".
 
Konferencija o bezbednosti u Minhenu počela je danas i trajaće do nedelje, 16. februara.
 
Na Konferenciji učestvuje više od 35 predsjednika i premijera, kao i oko stotinu ministara odbrane i spoljnih poslova.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: