Sukob se razbuktava, Jermeni srušili helikopter, Azeri ciljaju artiljeriju

Svetske vesti - Četvrtak 01.10.2020 - 11:59

Rusija je ponudila da bude domaćin razgovora o prekidu sukoba između Azerbejdžana i jermenskih snaga u regionu Nagorno-Karabah.

Azerbejdžanski helikopter srušio se u Iranu FOTO: EPA Azerbejdžanski helikopter srušio se u Iranu FOTO: EPA
Od nedelje više od 100 ljudi je poginulo u najnovijim sukobima u Nagorno-Karabahu.
 
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom. Oba lidera su ponovila zahteve za momentalnim prekidom vatre.
 
Još je nejasno šta je bila "inicijalna kapisla" najnovijih sukoba. Juče je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao da će snage njegove zemlje nastaviti ofanzifu sve dok jermenske snage ne napuste teritoriju.
 
Azerbejdžan je objavio video-snimak u kojem se vidi uništenje dva jermenska tenka. Saopštava se i da su jermenske snage napustile područje oko sela Tonashen.
 
Jermenski mediji ističu da su troje civila poginulo u vazdušnim napadima na grad Martakert. Državna novinska agencija navodi da je od početka sukoba poginulo sedam civila i 80 pripadnika snaga bezbednosti.
 
Ministarstvo odbrane te zemlje je objavilo fotografije aviona Su-25, navodeći da ga je oborio turski lovac F-16, što su Turska i Azerbejdžan negirali.
 
Pogođeni azerbejdžanski vojni helikopter srušio se u Iranu
 
Protivvazduhplovne snage samoproglašene republike Nagorno Karabah pogodile su helikopter azerbejdžanske ratne avijacije koji je leteo duž linije konfrontacije, a letelica se kasnije srušila na teritoriju susednog Irana, saopštila je predstavnica jermenskog ministarstva odbrane Šušana Stepanijan.
 
Ministarstvo odbrane samoproglašene republike Nagorno Karabah saopštilo je da ovaj incident obaranja letelice na teritoriju Irana nije bio nameran.
 
"Nažalost, takvi incidenti su neizbežni, jer se borbe odvijaju nedaleko od iranske teritorije", saopšteno je iz ministarstva odbrane samoproglašene republike Nagorno Karabah, prenosi Tas.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: