Sve što znamo o ruskoj vakcini protiv korone

Svetske vesti - Petak 10.07.2020 - 11:16

Rusko ministarstvo odbrane i Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalei počeli su finalnu fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv koronavirusa.

Ispitivanja vakcine ulaze u finalnu fazu FOTO: Thinkstock Ispitivanja vakcine ulaze u finalnu fazu FOTO: Thinkstock
Prema saopštenju ministarstva odbrane, testiranje prve grupe dobrovoljaca kod kojih je ispitivana bezbednost i tolerantnost vakcine, završiće se 15. jula.
 
Drugoj grupi volontera kod kojih se testira efikasnost i imunogenost vakcine, biće ubrizgan drugi sastojak vakcine protiv koronavirusa. U drugoj fazi cilj je jačanje imunog sistema i produžetak dejstva vakcine.
 
Dodaje se i da se volonteri osećaju dobro, da nemaju tegobe, nuspojave, a prva grupa će biti otpuštena iz vojne bolnice Burdenko pošto prođu finalne testove.
 
Rezultati testova vakcine za kovid 19 sprovedeni kod grupe volontera u Rusiji, pokazuju da oni razvijaju imunitet na koronavirus, dodaje se.
 
“U skladu sa istraživačkim protokolom dobrovoljci se redovno testiraju na antitela i ćelijski imunitet. Podaci pokazuju da dobrovoljci prve i druge grupe stiču imuni sistem posle injekcije vakcine protiv korona virusa”, navelo je rusko ministarstvo odbrane.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: