Svetske vođe pozivaju na globalni ugovor o pandemijama

Svetske vesti - Utorak 30.03.2021 - 12:44

Više od 20 svetskih vođa, među kojima su nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson pozvali su da se postigne novi međunarodni ugovor o pandemijama radi suočavanja sa budućim zdravstvenim krizama.

„Biće drugih i pandemija „Biće drugih i pandemija" FOTO: Pixabay
U uvodniku objavljenom danas u dnevnim listovima širom sveta lideri sa pet kontinenata navode da kovid predstavlja najveći izazov od Drugog svetskog rata i da je pitanje „kada, a ne da li” će se pojavati još jedna pandemija ili zdravstvena kriza, a da je ova pandemija ; pokazala da „niko nije bezbedan dok svi nisu bezbedni”, prenosi Bi-Bi-Si.
 
U publikacijama kao što su britanski Dejli Telegraf, francuski Mond, španski El Pais, 25 svetskih vođa ukazali su da je potreban ugovor sličan onom postignutom posle Drugog svetskog rata za izgradnju prekogranične saradnje.
 
„Tada su se posle razaranja dva svetska rata političke vođe okupile da izgrade multilateralni sistem”, navode potpisnici među kojima su i vođa Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejezus, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednici Južne Koreje, Južne Afrike, Indonezije i Čilea Mun Džae-in, Siril Ramafozsa, Džoko Vidodo i Sebastian Pinjera.
 
„Ciljevi su bili jasni - da se okupe zemlje da se odagnaju iskušenja izolacionizma i nacionalizma i da se rešavaju izazovi što može samo da se ostvari zajedno u duhu solidarnosti i saradnje - odnosno mira, prosperiteta, zdravlja i bezbednosti”.
 
Vođe navode da u istom duhu zemlje sada moraju da budu „bolje pripremljene da predvide, spreče, detektuju, procene i efikasno odgovore na pandemije na visoko koordinisan način”.
 
Novi ugovor bi pomogao da se ustanove bolji sistemi za upozorenje naroda na potencijalne pandemije, dok bi se takođe poboljšala podela podataka i raspodela vakcina i opreme za ličnu zaštitu, navode oni.
 
„Biće drugih pandemija i drugih velikih zdravstvenih hitnih situacija. Nijedna pojedinačna vlada ili multilateralna agencija ne može sama da se izbori sa ovom pretnjom. Pitanje nije da li, nego kada će se to dogoditi”, navodi se u uvodniku i dodaje da je „pandemija kovida 19 bila jak i bolan primer da niko nije bezbedan dok svi nisu bezbedni”.
 
U članku se navodi da u vreme kada je kovid-19 iskoristio slabosti i podele u svetu, zemlje sveta „moraju da iskoriste ovu priliku i da se udruže kao globalna zajednica za mirnu saradnju koja se proteže dalje od ove krize”.
 
Vođe ključnih zemalja G20, SAD, Rusija, Kina, Japan, Indija i Brazil nisu među potpisnicima ovog uvodnika, navodi agencija Frans pres, prenosi Beta.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: