SZO: Korona virus možda nikad neće nestati

Svetske vesti - Četvrtak 14.05.2020 - 13:04

Dok sve više zemalja u svetu popušta mere ograničenja kretanja, Svetska ѕdravstvena organizacija upozorava da korona virus možda nikad neće nestati.

Virus će možda postati endemski u našim zajednicama FOTO: EPA Virus će možda postati endemski u našim zajednicama FOTO: EPA
„Važno je jasno reći: ovaj virus će možda postati endemski u našim zajednicama i ovaj virus možda nikada neće nestati“, rekao je doktor Majk Rajan iz Svetske zdravstvene organizacije.
 
U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 52 slučaja – ukupno 10.295 ljudi, dok je broj preminulih porastao na 222. Hospitalizovano je 992, a izlečeno je 3.824 ljudi.
 
Srbija bi mogla da od 1. juna otvoriti granične prelaze sa četiri zemlje – Severnom Makedonijom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, preporučio je Krizni štab za borbu protiv Kovida-19.
 
U svetu je potvrđeno više od 4,2 miliona slučajeva korona virusa, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta. Preminulo je najmanje 292.000, a oporavilo se gotovo milion i po ljudi.
 
Ukratko iz sveta:
 
Nemačka kancelarka Angela Merkel očekuje da se granične kontrole u zoni Šengena ukinu do 15. juna
 
Kompanija Tviter pozvala zaposlene da rade od kuće dokle god žele
 
U Evropi se broj zaraženih bliži broju od dva miliona
 
Prvi slučaj virusa korona u Lesotou
 
U Brazilu se beleži najveći broj smrtnih slučajeva do sada, dok predsednik Bolsanaro insistira da privreda mora da radi.
 
Rusijazabranila korišćenje respiratora koji su uzrokovali smrt pet pacijenata u požaru
Australija uvodi novi zakon koji policiji daje veća ovlašćenja u kontroli građana, opozicija upozorava ne propuste
 
Glavni američki epidemiolog Entoni Fauči – u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženom osobom – upozorava senatore na opasnost od širenja epidemije ukoliko se ukinu mere ograničenja
 
Evropska komisija će predložiti postepeno otvaranje granica zemalja članica.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: