SZO: Naglo ukidanje izolacije može dovesti do "fatalnog povratka" pandemije

Svetske vesti - Subota 11.04.2020 - 13:23

Prevremeno ukidanje mera izolacije uvedenih da bi se zaustavilo širenje novog korona virusa moglo bi da dovede do "smrtonosnog ponovnog izbijanja" pandemije, upozorio je danas šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus.

Razrađuju se strategije za postepeno i sigurno ukidanje mera FOTO: EPA-EFE Razrađuju se strategije za postepeno i sigurno ukidanje mera FOTO: EPA-EFE
"Kao i ceo svet SZO bi volela da se ukinu restrikcije. Istovremeno suviše brzo ukidanje restrikcija moglo bi dovesti do ponovnog smrtonosnog izbijanja" pandemije, rekao Gebrejesus na virtuelnoj konferenciji za novinare u Ženevi.  
 
On je rekao da bi povratak pandemije mogao da bude isto toliko smrtonosan kao njeno prvobitno širenje ako se smanjenje mera ne bude sprovelo na odgovarajući način.  
 
Po njegovim rečima SZO se konsultuje sa zemljama da razrade strategije za postepeno i sigurno ukidanje mera.  
 
Potrebno je da se ispuni nekoliko uslova - kontrolisati prenos virusa, osigurati ponudu javnog zdravlja i nege, minimizirati rizike u izloženim okruženjima kao što su zdravstvene ustanove gde se duže boravi, uspostaviti preventivne mere na radu i drugim posećenim mestima, kontrolisati rizik uvezenih slučajeva i konačno ukazati stanovništvu na odgovornost.  
 
"Svaki pojedinac ima ulogu u suzbijanju pandemija", rekao je Gebrejesus.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: