SZO: Omikron u 38 zemalja, za sada bez smrtnih slučajeva

Svetske vesti - Subota 04.12.2021 - 13:30

Novi soj korona virusa – omikron je identifikovan u 38 zemalja sveta ali za sada nije prijavljen nijedan smrtni ishod, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

FOTO: Free Images FOTO: Free Images
„Nemam nikakve informacije o umrlim vezanim za omikron“, rekao je na konferenciji za novinare Kristijan Lindmajer (Christian Lindmeier), portparol SZO čije je sedište u Ženevi.
 
Marija Van Kerhove (Maria Van Kerkhove), tehnička šefica SZO za kovid-19 je rekla da je omikron zabeležen u 38 zemalja.
 
SZO je navela da je potrebno nekoliko nedelja da se dobije preciznija slika o potencijalnom uticaju omikrona, da se utvrdi stepen zaraznosti, snaga vakcina, kako deluju testovi i tretmani.
 
„Preliminarni podaci naizgled ukazuju na veću zaraznost, i uglavnom to je sve što znamo za sada“, rekao je Lindmajer.
 
Direktor SZO za hitna pitanja Majkl Rajan (Michael Ryan) rekao je da će organizacija dobiti odgovore koji su potrebni svetu.
 
„Sada treba da imamo poverenje u nauku, da budemo strpljivi i da se ne plašimo. I za sada nije neophodno menjati vakcine koje koristimo“, rekao je Rajan i apelovao na ljude da se vakcinišu.
 
On je međutim dodao da se mnogo toga sada radi da se vidi kako bi mogle da se promene te vakcine ako bude potrebno da se promene.
 
Novi soj virusa, koji je SZO označila kao zabrinjavajući, prvo je prijavljen u južnoj Africi 24. novembra.
 
Iako su van južne Afrike prve zaraze bile uglavnom vezane za osobe koje su putovale u tom regionu, prvi slučajevi lokalnog prenosa pojavili su se u SAD i u Australiji.
 
SZO je ocenila da je „velika“ verovatnoća da će se omikron proširiti na svetskom nivou, iako ostaju mnoge nepoznanice.
 
Portparol SZO je podsetio da je danas najveći broj slučajeva kovida-19 izazvan sojem delta.
 
„Restrikcije uvedene u brojnim zemljama pre samo dve nedelje uvedene su zbog rasta broja slučajeva vezanih za delta soj, ne treba to zaboraviti“, rekao je portparol SZO.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
 //