SZO: Pojavljuju se dokazi o prenosu korona virusa vazduhom

Svetske vesti - Sreda 08.07.2020 - 12:26

Svetska zdravstvena organizacija priznala je da se pojavljuju dokazi o prenosu Kovida-19 putem vazduha, pošto je 239 međunarodnih naučnika ukazalo na takvu mogućnost.

Distanca i maske, svejedno, preporučene FOTO: Getty Images Distanca i maske, svejedno, preporučene FOTO: Getty Images
Na stotine naučnika tvrde da postoje dokazi da male čestice novog koronavirusa u vazduhu mogu da zaraze ljude i pozivaju Svetsku zdravstvenu organizaciju da revidira preporuke.
 
Priznajemo da se pojavljuju dokazi na tom polju. Mogućnost prenosa virusa vazduhom na javnim mestima, naročito u posebnim uslovima, ako su krcata, ne može se isključiti. Ali, moraju da se prikupe dokazi i da se interpretiraju", rekla je Benedeta Alegranzi, predstavnica SZO na brifingu u Ženevi.
 
Stav SZO dosad je bio da se virus prenosi kapljičnim putem.
 
"Razgovaramo o mogućnosti prenošenja putem vazduha i aerosolnom prenošenju kao jednoj od načina prenosa kovida 19", rekla je Marija van Kerkove, zvaničnica SZO, prenosi Rojters.
 
Ona je preporučila provetravanje zatvorenih prostora i održavanje fizičke distace, a ako to nije moguće, nošenje maske.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: