SZO: Postepeno ukidati mere za međunarodna putovanja, odrediti prioritete

Svetske vesti - Petak 31.07.2020 - 12:25

Svetska zdravstvena organizacija poručila je državama širom sveta da bi trebalo da postepeno ukidaju mere za međunarodna putovanja, na osnovu temeljne procene rizika, a da bi prioritet trebalo da daju hitnim slučajevima.

"Da se odrede prioriteti" FOTO: AP
SZO je preporučila da prioritet treba da budu putovanja zbog hitnih slučajeva, humanitarne akcije, putovanja neophodnog osoblja i povratak u matičnu državu.
 
Porast broja zaraženih u mnogim delovima sveta primorao je mnoge zemlje da ponovo uvedu ograničenja na putovanje, podseća Rojters.
 
SZO sada poziva sve države da naprave sopstvene analize rizika i koristi i odrede prioritete, pre nego što nastave sa međunarodnim putovanjima.
 
Ta agencija UN navodi da bi, pri donošenju odluka, države trebalo da uzmu u obzir epidemiološku situaciju na lokalnom nivou i obrazac prenošenja, nacionalno zdravlje, kao i društvene mere koje su na snazi.
 
SZO dodaje da, ukoliko zemlje odluče da stave u karantin sve putnike po dolasku, to moraju da urade nakon procene rizika i razmatranja lokalnih okolnosti.
 
Upozorava i da ne postoji "nulti rizik" kada se razmatra mogućnost uvoza ili izvoza slučajeva korona virusa u međunarodnim putovanjima.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: