SZO preporučila koktel antitela protiv kovida, Japan razmišlja o ublažavanju mera

Svetske vesti - Petak 24.09.2021 - 12:41

Komisija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) preporučila je danas upotrebu koktela antitela protiv kovida-19 koji su razvile kompanije "Regeneron" i "Roš" za pacijente sa visokim rizikom od hospitalizacije, kao i one koji su teško bolesni i koji nemaju prirodna antitela.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Ovaj tretman je u SAD dobio hitno odobrenje, pošto je privukao pažnju kada se prošle godine koristio za lečenje kovida kod tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, prenosi agencija Rojters.
 
U Evropi se trenutno preispituje terapija, dok ju je Britanija odobrila prošlog meseca.
 
U posebnom saopštenju, SZO je pozvala američku kompaniju "Regeneron" da snizi cene i ravnopravno distribuira tretman širom sveta, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodom.
 
Upućen je poziv i drugim kompanijama da prenesu tehnologiju kako bi se pomoglo u izradi sličnih tretmana.
 
Američki Centri za kontrolu bolesti podržali buster dozu
 
Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) podržali su danas davanje buster doze vakcine "Fajzer/Biontek" protiv kovida Amerikancima starosti 65 godina i starijima, odraslim osobama sa nekim hroničnim zdravstvenim stanjima i nekim licima na visokorizičnim poslovima.
 
"U pandemiji, čak i uz neizvesnost, moramo preduzeti mere za koje očekujemo da će doneti najveće dobro", izjavila je direktorka CDC-a Rošel Valenski, a prenosi agencija Rojters.
 
"Verujem da možemo najbolje da služimo nacionalnim potrebama javnog zdravlja tako što ćemo obezbediti dodatne doze za starije osobe, ustanove za dugotrajnu negu, osobe sa hroničnim zdravstvenim stanjima i za odrasle u velikom riziku od bolesti usled profesionalne i institucionalne izloženosti", dodala je ona.
 
Stav CDC-a je usledio nakon preporuke američke Agencije za hranu i lekove, a ovim se otvara put da već od ove nedelje počne vakcinacija trećom dozom za milione ljudi koji su primili drugu dozu "Fajzer" vakcine pre najmanje šest meseci.
 
 
Brojke opadaju, Japan razmišlja o ublažavanju mera
 
U Japanu se smanjuje broj novoobolelih od korona virusa, pa bi pojedine restriktivne mere mogle uskoro da budu ublažene u većem delu zemlje, izjavio je danas ministar zdravlja Norihisa Tamura.
 
Broj hospitalizovanih pacijenata, kao i broj slobodnih kreveta u bolnicama, biće odlučujući faktor prilikom odlučivanja za ublažavanja mera u Tokiju i većem delu zemlje, do kraja ovog meseca, dodao je Tamira.
 
"Nakon što smo čuli mišljenja eksperata, vlada će doneti konačnu odluku", rekao je on, a preneo Rojters.
 
Visokozarazni delta soj izazvao je peti talas kovida u Japanu, pa su prošlog meseca padali negativni rekordi u broju obolelih.
 
Kako bi sprečila još veću hospitalizaciju, vlada je odlučila da proširi restriktivne mere do kraja septembra na oko 80 odsto teritorije Japana.
 
Mere su bile fokusirane na restorane, od kojih se tražilo da se ranije zatvaraju i da ne toče alkohol, a stanovnicima koji imaju mogućnost, rečeno je da rade od kuće i da se maksimalno suzdrže od putovanja.
 
Broj novoobolelih na dnevnom nivou pao je na oko 550 prethodnih dana u Tokiju, a guvernerka glavnog grada Japana Juriko Koike naglasila je da treba nastaviti sa vakcinacijom, dodavši da oko 80 odsto preminulih od kovida u Tokiju od avgusta nije bilo vakcinisano.
 
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: