SZO uoči odlučujućeg sastanka: "Zemlje NE TREBA DA PREKIDAJU upotrebu AstraZenekine vakcine"

Svetske vesti - Utorak 16.03.2021 - 11:57

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je pozvala države da ne prekidaju imunizaciju vakcinom kompanije AstraZeneka nakon što je to učinilo nekoliko zemalja EU.

Nema dokaza o povezanosti vakcine i krvnih ugrušaka FOTO: EPA Nema dokaza o povezanosti vakcine i krvnih ugrušaka FOTO: EPA
U saopštenju se navodi da nema dokaza o povezanosti vakcine i krvnih ugrušaka.
 
Nemačka, Francuska, Italija i Španija pridružile su se manjim zemljama koje su iz predostrožnosti obustavile vakcinisanje dok se vrše provere.
 
Stručnjaci SZO za vakcine sastaće se danas da bi diskutovali o ovom medikamentu, preneo je Bi-Bi-Si.
 
Evropska agencija za lekove takođe će održati sastanak tokom dana, a očekuje se da će zaključke objaviti u četvrtak, 18. marta. I ova služba je saopštila da vakcinu AstraZeneke i dalje treba koristiti.
 
U Evropi je zabeleženo više slučajeva pojave krvnih ugrušaka nakon primanja ove vakcine, ali stručnjaci kažu da taj broj nije veći od broja krvih ugrušaka koji se inače pojavljuju u opštoj populaciji.
 
Oko 17 miliona ljudi u EU i Britaniji primilo je jednu dozu ove vakcine, a do prošle sedmice je zabeleženo manje od 40 slučajeva krvnih ugrušaka, saopštila je AstraZeneka.
Srna, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: