Talibani kreću u lov! Sastavili "crnu listu", sledi odmazda

Svetske vesti - Petak 20.08.2021 - 12:50

Talibani su počeli da stavljaju na "crnu listu" Avganistance za koje sumnjaju da su bili bitni saradnici prethodne avganistanske vlade ili snaga predvođenih SAD koje su je podržavale, prenosi Rojters pozivajući se na norvešku neprofitnu organizaciju.

FOTO: AP FOTO: AP
U izveštaju, koji je sačinio Norveški centar za globalne analize RHIPTO i u koji je Rojters imao uvid, navodi se da talibani tragaju za pojedincima povezanim sa prethodnom vladom, koja je pala u nedelju kada je islamistički militantni pokret zauzeo Kabul.
 
- Talibani intenziviraju potragu za svim pojedincima i saradnicima bivšeg režima, posebno među pripadnicima bezbednosnih struktura, a ako u tome nemaju uspeha, hapse njihove porodice i kažnjavaju ih prema vlastitom tumačenju šerijatskog zakona - navodi se izveštaju RHIPTO koji je objavljen u sredu.
 
Neprofitni Norveški centar za globalne analize RHIPTO, koji vrši nezavisne obaveštajne procene, saopštio je da je ovaj izveštaj o Avganistanu dostavio agencijama i pojedincima koji rade u okviru Ujedinjenih nacija.
 
Talibani su saopštili da proglašavaju amnestiju za sve državne zvaničnike, pozivajući ih da se vrate na posao, dva dana nakon preuzimanja vlasti u Avganistanu.
 
Oni su poručili i da ne žele da žene budu žrtve i da su dobrodošle da učestvuju u novoj vlasti.
 
Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove, a oni su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima i ušli u Kabul, kada je avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio zemlju.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: