Talibani traže da govore na generalnoj skupštini UN u Njujorku

Svetske vesti - Sreda 22.09.2021 - 11:49

UN su objavile da su u ponedeljak dobile pismo talibanskog ministra spoljnih poslova u kojem se traži da se uključe u rad Generalne skupštine i da se taj zahtev razmatra.

Amir Kan Mutaki, talibanski ministar spoljnih poslova FOTO: EPA-EFE Amir Kan Mutaki, talibanski ministar spoljnih poslova FOTO: EPA-EFE
Komitet za akreditaciju UN koji ima devet članova, među kojima su Rusija, SAD i Kina, razmatra zahtev talibana da im se omogući prisustvo Generalnoj skupštini, koja je sinoć počela u Njujorku.
 
Istovremeno uz taj zahtev, vlasti u Kabulu su obavestile UN da Avganistan više ne predstavlja dosadašnji predstavnik i da su oni odredili Suhaina Šahina za novog UN ambasadora.
 
Šahin je trenutno predstavnik za javnost talibanskih vlasti u Dohi.
 
Nije verovatno da će se Komitet za akreditaciju sastati pre sledećeg ponedeljka kada se zasedanje završava.
 
Do tada će Avganistan predstavljati aktuelni ambasador Gulam Izačai koji bi trebalo da se obrati Generalnoj skupštini upravo poslednjeg dana zasedanja 27. septembra.
 
Kada su prethodni put talibani upravljali Avganistanom od 1996. do 2001. ovu državu je u UN predstavljao ambasador kojeg oni nisu priznavali jer ga je postavila prethodna vlada.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: